Tršćanski sajam knjige posvećen istočnom Jadranu

(Elio VELAN)
(Elio VELAN)

U Trstu, na trgu Sv. Antuna, nedaleko Ponterossa, podignut je prostrani šator u kojem se održava osmo izdanje Sajma knjige kojeg su organizatori nazvali Bancarella. Radi se o manifestaciji koja ima cilj okupiti na jednom mjestu svu izdavačku djelatnost na talijanskom jeziku posvećenu povijesti i sadašnjosti talijanske nazočnosti na istočnoj obali Jadrana, od Istre, preko Rijeke i Dalmacije pa sve do Boke kotorske.

Autori kao svjedoci vremena

Na štandovima je moguće razgledati naslovnice knjiga koje se tiskaju unutar udruga i kulturnih institucija raznih esulskih organizacija, istarskih, riječkih i dalmatinskih. Pored njih nalaze se naslovnice knjiga koje su tiskane u okviru djelatnosti riječkog Edita, izdavačke kuće talijanske manjine u Sloveniji i Hrvatskoj, te ostvarenja rovinjskog Centra za povijesna istraživanja Talijanske unije.

Dobar dio izloženih knjiga tiče se novije jadranske povijesti, pričaju o Drugom svjetskom ratu i o istarskom egzodusu Talijana, a autori su pretežito svjedoci vremena, obični ljudi koji iznose sjećanja kojima se potom povjesničari djelom posluže prilikom pokušaja stručne, znanstvene sinteze. Uz njih nalazimo znanstvene radove koji govore o talijanskoj nazočnosti na istočnoj talijanskoj obali u dužim povijesnim razmacima: puno je radova posvećeno vladavini venecijanske morske Republike, stanju u Istri, Rijeci i Dalmaciji tijekom Ottocenta, odnosno tijekom vladavine austrougarskog carstva.

Oživjela izdavačka djelatnost

Svakako, zanimljiva su izdanja koja prezentiraju mikroaspekte povijesne zbilje: pokušaj sintetiziranja povijesti malih naselja, istarskih gradića i većih urbanih naselja od Pule pa, preko Učke, do Rijeke i dalje duž dalmatinske obale sve do Perasta i Kotora.

Organizatori sajma koji traje do nedjelje tvrde da je on utemeljen s ciljem približavanja izdavačke aktivnosti esula i pripadnika talijanske manjine odnosno, Talijana koji su nakon 1945. godine ostali živjeti u zavičaju.

Sajam uključuje i brojne okrugle stolove i prezentacije raznih novih izdanja: ove godine naredat će se pred mikrofonom pedesetak govornika, povjesničara, književnika, predstavnika esula i talijanske manjine. Među esulskim udrugama izdavačka je djelatnost zadnjih godina oživjela zahvaljujući državnim, talijanskim dotacijama koja su izdvojena iz državnog proračuna na temelju zakona kojim se svake godine u veljači obilježava dan sjećanja na istarski egzodus i na "žrtve fojbi".

Zakon je utemeljen 2004. godine i u deset godina rada Istra je postala predmet izraženijeg zanimanja talijanske javnosti i talijanskih povjesničara. Rimski profesor suvremene povijesti Giuseppe Parlato koji predsjedava stručnim odborom sajma tvrdi da se rasprava o događajima na nekadašnjoj talijanskoj istočnoj granici postupno oslobađa emocija i političkih uplitanja i sve više postaje prostor znanstvenom, objektivnijem proučavanju, što je dobro i korisno za sve. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter