Troje španjolskih arhitekata dobitnici nagrade Pritzker

RCR Aquitectes - Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta
RCR Aquitectes - Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta

Troje arhitekata iz katalonskog ureda RCR Aquitectes u Španjolskoj dobitnici su ovogodišnje ugledne nagrade Pritzker, koja se često naziva Nobelovom nagradomza arhitekturu, oojavljeno je u utorak. 
 
Time su prvi put tri osobe zajednički nagrađene odličjem kojim se od 1979. odaje priznanje živućem arhitektu, a drugi put u povijesti Pritzkerova nagrada odlazi u Španjolsku, više od dvadeset godina nakon što je laureat bio Rafael Moneo 1996. 
 
Rafael Aranda (55), Carme Pigem (54) i Ramon Vialta (56), utemeljili su arhitektonski ured 1988. u Olotu, njihovu gradu smještenom blizu granice s Francuskom. 
 
Potpisali su vrlo raznolike projekte - bazene, sportske komplekse, restorane, urede, sveučilišne zgrade. Među njihovim istaknutim ostvarenjima su muzej Soulages u francuskome gradu Rodezu, kompleks za zidovima od čelika koji je oksidirao pa je cijela zgrada poprimila boju hrđe. 
 
Ističe se i njihova medijateka Waalse Krook u belgijskome gradu Gandu koja će uskoro biti svečano otvorena. 
 
Tom Pritzker, sin utemeljitelja nagrade u priopćenju je rekao da je troje arhitekata svojim radom pokazalo da je bez ostatka angažirano na poštivanju lokacije i njezine povijesti stvarajući prostore u dijalogu s njihovim kontekstom. 
 
Nagrada iznosi 100.000 dolara i bit će dobitnicima uručena na svečanosti u Tokiju 20. svibnja. 
 
"Živimo u globaliziranom svijetu u kojem se moramo oslanjati na međunarodne utjecaje, na komercijalnu razmjenu, na diskusije. No sve je više ljudi koji strahuju da zbog tih utjecaja gubimo naše lokalne vrijednosti, našu lokalnu umjetnost, naše običaje", napisao je žiri u politički obojenoj poruci i svoj izbor obrazložio ocjenom"Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta nam pokazuju da je moguće oboje". (H)
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter