Tri nova besplatna e-romana

Krešimir Pintarić
Krešimir Pintarić

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) tri nova romana: drugo, izmijenjeno izdanje "Ljeta u gradu" Zorana Lazića (Slavonski Brod, 1976.), reizdanje "Posljednjih dana panka" Gordana Nuhanovića (Vinkovci, 1968.) te drugo, izmijenjeno izdanje romana "Ljubav je sve" Krešimira Pintarića (Osijek 1971.).

Rekordna godina

Trenutno je na redizajniranim mrežnim stranicama projekta BEK (elektronickeknjige.com) od 179 objavljena dostupno 163 naslova. U dosadašnjih 14 godina kontinuiranog rada, mrežne stranice projekta zabilježile su više od milijun i 600 tisuća posjetitelja, što u prosjeku iznosi više od 100 tisuća godišnje. Besplatne elektroničke knjige čitane su više od 950.000 puta, što znači da je u prosjeku svaki naslov čitalo više od 5.300 posjetitelja.

Prema riječima Krešimira Pintarića, od 2001. glavnog urednika i voditelja projekta Besplatne elektroničke knjige, nakon lansiranja redizajniranih stranica projekta početkom travnja, jasno je uočljiv trend porasta čitanja e-knjiga: u svibnju je broj čitanih knjiga porastao 33,8 posto, u lipnju daljnjih 25,6 posto, a u srpnju raste dodatnih 10,4 posto. I u kolovozu je nastavljen izrazit rast čitanosti: 12.948 posjetitelja čitalo je 18.918 knjiga, što je novi rekord čitanosti na mjesečnoj razini, odnosno, čitanost je porasla daljnjih 53 posto.

Što se tiče rekordne čitanosti na godišnjoj razini, 2013. godina bila je rekordna s 107.609 čitanih e-knjiga. Budući da je u prvih devet mjeseci ove godine već čitano 108.009 e-knjiga, jasno je, tvrdi Krešimir Pintarić, da će 2015. biti nova rekordna godina.

Biografije autora

On je, inače, diplomirao komparativnu književnost, bibliotekarstvo i opću informatologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uvršten je u više antologija, prevođen je i objavljivan na slovenskom, češkom, njemačkom i engleskom. Za debitantsku knjigu pjesama/tekstova "Tour de force" 1997. godine dobio je nagradu "Josip i Ivan Korazac" u kategoriji mladih autora, a treća zbirka poezije "Commedia" priređena je i kao prva hrvatska multimedijska zbirka stihova na CD-ROM-u i u tiskanom izdanju. Objavio i poeziju "Divovski koraci" (2001); priče "Rebeka mrzi kada kokoši trče bez glave" (2003) i romane "Ljubav je sve" (2005) i "U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo" (2008).

Zoran Lazić objavio je zbirke priča "Miss Krampus" (2003) i "Kalendar" (2004), te roman "Ljeto u gradu" (2004). Autor je tv-serije "Zakon!", scenarist igranog filma "Narodni heroj Ljiljan Vidić" i serije "Bitange i princeze". Koautor satiričnog romana Gori domovina (2005) i kazališne predstave "Spektakluk". Uređivao kultni pop magazin Nomad.

Gordan Nuhanović je 90-ih radio kao novinar u Globusu, Slobodnoj Dalmaciji, Danasu i Jutarnjem listu; priče su mu prevedene na više stranih jezika i uvrštene u domaće i inozemne antologije, a izbor pod naslovom "Survival League" objavljen je u SAD-u. Napisao je monodramu "Što to ljudi govore iliti buka" (2004) koju izvodi glumac Slavko Brankov. Nuhanović je objavio priče "Liga za opstanak"; "Bitka za svakog čovjeka", romane "Posljednji dani panka", "Vjerojatno zauvijek" i "Agenti kulture" te putopisne priče "Šale su ostale kod kuće: putopisne priče iz zemalja bivšeg SSSR-a" (2013). (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter