Treći Ženijalni dani u Kinu Valli i Kinu Pazin


I ove će se godine u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača u neovisnim kinima diljem Hrvatske održati Ženijalni dani, filmska fešta povodom Međunarodnog dana žena koji se slavi 8. ožujka. Treći Ženijalni dani održavaju se od 7. do 12. ožujka i na kino platna donose tri filmska ostvarenja koja ne smijete propustiti. U programu ove godine sudjeluje 25 gradova i 28 neovisnih kina, u kojima će gledateljice i gledatelji moći vidjeti jedan kultni klasik i dva značajna suvremena filmska naslova. U Istri su u program uključeni pulski Kino Valli i Kino Pazin. 

'Poslastica' trećih Ženijalnih dana je kultni klasik Federica Fellinija "8 ½" iz 1963. godine, jedan od najboljih i najznačajnijih filmskih klasika svih vremena. Nagrađen je, među ostalim, dvjema nagradama Oscar i to za Najbolji strani film i Najbolju kostimografiju te Glavnom nagradom na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Ovaj 'najbolji film ikada snimljen o snimanju filma' (R. Ebert) govori o redatelju Guidu Anselmiju koji, iako bez inspiracije i u kreativnoj blokadi, kreće bez scenarija snimati svoj novi film. U naslovnim ulogama su slavni talijanski glumci Marcello Mastroianni i Claudia Cardinale, a glazbu je skladao genijalni Nino Rota. U pulskom Kinu Valli film je na programu 8. ožujka u 17 sati. 

Na programu su i dva premijerna, suvremena naslova – domaći "Trampolin" i francuski "Sve što dolazi" (L’avenir).

"Sve što dolazi", koji u Puli igra u sutra u 19.30 sati, a u Kinu Pazin u 20 sati, djelo je mlade francuske redateljice Mie Hansen-Love za koji je ovjenčana Srebrnim medvjedom za najbolju režiju na Berlinaleu, a brojni kritičari uvrstili su film među najbolja ostvarenja u 2016. godini. Govori o Nathalie, profesorici filozofije u srednjoj školi u Parizu koju glumi Isabelle Hupert. Strastveno radi svoj posao i obožava učenicima prenositi ljubav prema kritičkom razmišljanju. Udana s dvoje djece, rastrgana je između svoje obitelji, bivših učenika i vrlo posesivne majke. Jednoga dana, suprug joj objavi da je napušta zbog druge žene. S novostečenom, nametnutom slobodom, Nathalie se nalazi pred izazovom da iznova stvori svoj život.

Treće Ženijalne dane Kino mreža organizira u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba. (Priredila B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter