Tradicijska glazba premijerno na Akademiji

Članovi kršanskog KUD-a nastupili su u projektu "Harmonija disonance: tragom tradicijskih pjevanja"
Članovi kršanskog KUD-a nastupili su u projektu "Harmonija disonance: tragom tradicijskih pjevanja"

Članovi KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana, Zoran Karlić i Noel Šuran uz drage prijatelje Damira i Juru Miloš sudjelovali su prošli tjedan u glazbeno-scenskom prikazu održanom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Po prvi put izvedena je tradicijska glazba u ovoj instituciji u koncertnom izdanju. Zapjevali su i studenti uz podučavanje Noela i Jure, istarske tradicijske napjeve, a koncert je vodio maestro Joško Ćaleta.

- Većim dijelom koncerta izmjenjivalo se više studentskih zborova vođenih Ćaletom uz intervenciju nas iz narodne tradicije. U skoro 20 godina pjevanja i sviranja nikada nismo doživjeli ovakav respekt, ovacije i odobrenje publike, vraćajući nas triput na bis. Fantastičan osjećaj. Hvala Vam na tome iskustvu, poručio je Karlić.

Projekt "Harmonija disonance: tragom tradicijskih pjevanja" zamišljen je kao mjesto susreta studenata Glazbene akademije i vrsnih pjevača tradicijske glazbe. Vođen idejom premošćivanja procijepa između svjetova akademskih i tradicijskih glazbenika, umjetničke i tradicijske glazbe, on je prije svega otvorio prostor zajedničkog učenja, iskušavanja i stvaranja glazbe. Koncert koji je dijelom ciklusa "Vivat academia" proizašao je upravo iz te otvorene i slobodne komunikacije glazbom. Kroz niz radionica koje su prethodile koncertu vrsni su poznavatelji tradicijskih pjevanja – dr. sc. Joško Ćaleta, Jure Miloš i Noel Šuran – zajedno sa studentima postupno oblikovali i konačni program koncerta u kojem se susreću i na neuobičajen način prožimaju različiti stilovi tradicijskih pjevanja Istre, dalmatinske obale, otoka i zaleđa.

Glazbeno stilske osobitosti tradicijskih glazbi ovih regija u pojedinim su aspektima bitno drugačije onih zapadnoeuropske umjetničke glazbe. Netemperiranost, mikrotonalnost, "disonantnost" – klasično se obrazovanom uhu mogu doimati poput sasvim nepoznatog jezika. Izazov s kojim su se usvajajući stilove tih tradicijskih pjevanja susretali studenti, istodobno je i izazov koji ovaj koncert postavlja pred svoju publiku – spremnost na traganje za zvukovnim skladom naoko nepopravljivo neskladne "disonance". (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter