Top djelo pulskog filozofa dr. Alena Tafre


Ugledna imena akademske zajednice, profesori zagrebačkog Filozofskog fakulteta dr. sc. Lino Veljak i dr. sc. Drago Roksandić jučer su na iznimno sadržajnoj i neuobičajeno dugoj, ali ne zato manje zanimljivoj promociji u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici pohvalili i preporučili novu knjigu pulskog filozofa i povjesničara dr. sc. Alena Tafre "Eurocentrizam u filozofiji povijesti", koja je rezultat njegove doktorske disertacije na tu temu.

Slojevita knjiga trajne vrijednosti

Istup, pak, Alena Tafre u završnom dijelu dobro posjećene promocije bilo je svojevrsno malo predavanje te, iako zahtjevno, razumljivo i pažljivim laicima, što je samo uveličalo ovaj kulturni događaj par exellance. Svjedoči to i o iznimnoj naobrazbi i znanstvenoj posvećenosti jednog, prema široj javnosti, povučenog autora, a što pokazuje i završni bibliografski popis u knjizi, od čak 300-tinjak korištenih djela najistaknutijih svjetskih autora filozofske i povijesne misli. Zbog toga je dr. Roksandić kazao da je pred nama "izuzetno slojevita knjiga uistinu trajnije vrijednosti". Dr. Veljak bio je još nadahnutiji.

- Ova je knjiga vjerojatno ili gotovo sasvim sigurno najkvalitetniji doprinos promišljanju filozofije povijesti koja je ikad objavljena u Hrvatskoj. Pritom ne pretjerujem, a ako sam prije rekao "možda", onda je sigurno da je ovo najkvalitetnija monografija posvećena pitanju eurocentrizma, a ne bi bila ni među zadnjima među svjetskim izdanjima, naglasio je Veljak.

Pritom je eurocentrizam, pojednostavljeno, shvaćanje prema kojem je Europa središte svijeta, a ova knjiga otvara pitanje je li eurocentrizam skup predrasuda; je li izraz rasizma i etnocentrizma ili, pak istoznačnica za modernitet i univerzalno. Autor pritom izlaže kritici i analizi esencijalističko shvaćanje koje europejstvo uzima kao nešto oduvijek, koje traje danas i koje će trajati dok bude Europe; i koje je, u paraleli s čovjekom, uvijek isto od djetinjstva do starosti i koje ne uzima u obzir moralno propadanje ili poboljšavanje tijekom života.

Knjiga poput enciklopedijskog priručnika

Aktualizirajući moment, dr. Roksandić ustvrdio je da su danas sve granice Europe zapaljene, posebno na južnom Mediteranu.

- Europa ne zna što joj je činiti s Turskom; u jezivoj je krizi odnosa s Rusijom, europski BDP pada, a još drastičnije opada stanovništvo Europe, koje je sve starije. Europa jedino ima otvorene granice sa SAD-om, a u svojim je granicama zatvorenija više nego ikad, što dokazuje i šengenski režim, koji je u potpunoj suprotnosti sa željama i stremljenjima 1989. godine, kazao je Roksandić.

Autor knjige dr. Alen Tafra kazao je da voli ovu knjigu nazvati enciklopedijskim priručnikom jer je, veli, holistički, u interdisciplinarnom pristupu previše toga obuhvatio i nastojao sve zaokružiti. Kritika eurocentrističke paradigme izraz je krize društvenih humanističkih znanosti i porođajnih muka nove humanističke znanosti, te nove planetarne alternative sukobu civilizacija.

- Nameće nam se sukob civilizacija. Odgovornost je na nama da taj sukob ne postane nešto što će ostati bez alternative jer je to put u samouništenje čovječanstva, naglasio je dr. Tafra, dodavši: "Tradiciju moramo preboljeti, pregorjeti u vrućici, ali, isto tako, biti svjesni da smo dio te tradicije. Prisvajanjem Amerike, Europa je do danas ostala na neki način hegemonom". Na ovom se mjestu Tafra referirao na djelo indijskog znanstvenika Dipesha Chakrabartyja "Provincijalizacija Europe", Europe koja je izradila univerzalne, totalitarne narative, a da pritom jako malo zna o ne-europskim dijelovima svijeta.

U izdanju pulskog Sveučilišta, ovo je druga knjiga 46-godišnjeg pulskog sveučilišnog i srednjoškolskog profesora filozofije i povijesti, nakon prvijenca "Kulturni pesimizam u tradiciji filozofije povijesti" objavljenog 2008. U svojoj karijeri Tafra je objavio niz stručnih i znanstvenih članaka. Promociju njegove nove knjige jučer je organiziralo Istarsko povijesno društvo, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula.

Zašto u Hrvatskoj još nema knjige o povijesti Rusije?!

Hrvatska povijest je potpuno nerazumljiva ako se gleda u eurocentrističkoj dimenziji, samo kao dio Zapada, a bez dvije euroazijske dimenzije; orijentalno/islamske i ruske. Kod nas tako nije još objavljena povijest Rusije! Pred nama se događaju silne promjene, o čemu ne znamo ništa, primjerice u suočavanju s islamskim kalifatom ili pozicijama Kine, za koju 1989. nitko nije znao što će biti s njom, rekao je dr. Roksandić, zalažući se za drugačije društveno humanističke znanosti koje će uvažiti planiranje, multidimenzionalnost i Kozarčev pojam "prošle budućnosti". Stoga je, ističe, knjiga dr. Alena Tafre došla u pravom trenutku. (Zoran ANGELESKI)

 


Podijeli: Facebook Twiter