Tijelo - najranjiviji i najneposredniji "materijal"

izlozxba u MMC Luka: "Svjedoci - tijela u dijalogu i procesi refleksije", 21.10.- 14.11. 2016
izlozxba u MMC Luka: "Svjedoci - tijela u dijalogu i procesi refleksije", 21.10.- 14.11. 2016

Predstavljajući osmo izdanje grupne međunarodne izložbe suvremene umjetnosti Meridijan, koja se u organizaciji HDLU-a Istre bijenalno održava od 2002. godine, izložba "Svjedoci - tijela u dijalogu i procesi refleksije" otvara se sutra u 19 sati u galerijama Luka, Aneks i Mul u Puli.

Kustosica Multimeridijana 16 je Mara Anjoli Vujić, a u projektu sudjeluju umjetnici Milijana Babić, Tomislav Brajnović, Regina José Galindo, Olja Grubić, Siniša Labrović, Dalibor Martinis, Mark Požlep, Lala Raščić, Larissa Sansour i Goran Škofić.

Izložba je strukturirana kao galerijski postav radova deset umjetnica i umjetnika koji uključuje živo izvođenje samostalnih performansa, ali i performansa koji su sastavni elementi kompleksnijih umjetničkih radova, izravno pred publikom ili posredovanjem medija kao što su fotografija, video, film i instalacija.

Kako u pratećem tekstu pojašnjava kustosica Anjoli Vujić, pri izboru radova za izložbu, koji se temelji na zanimanju za raznolike oblike pojavnosti performansa i performativnosti u suvremenoj umjetničkoj produkciji - gdje tijelo u prostoru i vremenu postaje nositelj događanja (čak i u svojem odsustvu), odnosno osnovno umjetničko sredstvo u prenošenju određenog koncepta - bitna su polazišta bila i implementacija rodne ravnopravnosti, uključenost različitih generacija te uključivanje predstavnica koje ne pripadaju tzv. zapadnjačkoj dominantnoj poziciji svijeta umjetnosti.

U središtu zanimanja je tijelo u svoj svojoj kompleksnosti, kao najranjiviji, najfragilniji i najneposredniji "materijal", odnosno sredstvo umjetničkog djela/djelovanja koje činom smještanja u prostor i vrijeme nešto ostvaruje, prenosi informacije, izražava subjekt, prikazuje svijet, proizvodi narative, odnose i refleksije, dok istovremeno inicira međuspojeve između njega i gledatelja. Izravno ili putem medija, tijelo postaje prostor realnog mjesta, prostor rizika na kojem se suočavaju i konfrontiraju slike aktualnog društva. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter