Teatar kao odraz stvarnosti

Walter Cobos i Jorge Bernal - umjetnici iz Kolumbije u predstavi Super Tejido Limbo (M. ANGELINI)
Walter Cobos i Jorge Bernal - umjetnici iz Kolumbije u predstavi Super Tejido Limbo (M. ANGELINI)

Plesna predstava "Super Tejido Limbo", nastala je u produkciji plesne skupine Maldita Danza iz daleke Kolumbije bila je preksinoć prva predstava drugog dana 21. PUF-a - Međunarodnog kazališnog festivala u Puli. Predstava, uprizorena na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula predstavila je dva lika, dva različita svijeta koja su stalno u nekom čudnom dijalogu. Na sceni su Walter Cobos i Jorge Bernal.

Povezivanje

Oni plešu i taj ples ih istovremeno spaja i razdvaja. Oni su istovremeno više toga, ima u njima i muškog i ženskog, ljudskog i životinjskog, kao da se cijelo vrijeme preispituju da bi se na kraju posvetili upravo onom što ih povezuje, a čini se da je i to poanta cijele predstave.

Druga predstava druge večeri bila je "Peregrinus" a izveli su je članice i članovi Teatra KTO iz Poljske na Forumu. Iako se kaže da je predstava nadahnuta poetskim djelima T. S. Eliota i vizualnim projektima Krzystofa Wodiczkog, "Peregrinus" je s lakoćom mogao pratiti i netko tko nije upoznat sa spomenutim umjetničkim izvorima. Priča je jednostavna, poruka je očita, a radnja prilično pravocrtna, no ne zbog toga i manje efektna. Naprotiv. "Peregrinus" prikazuje suvremene ljude, u trci za poslom, uniformirane odijelima i kravatama, s velikim, možda bi mogli dodati i praznim, glavama. Oni imaju svoj usklađeni ritual, ustaju, oblače se, kreću na posao, nose svoje kovčege i pritom se užurbano premještaju s jednog kraja trga na drugi. Nema vremena za stanku, vrijeme je novac, oni rade na kompjuterima, mašine poslušno rade s mašinama, sve je ritmički, nema odstupanja. I kada jedu to čine automatizirano, sve pomalo podsjeća na Chaplinova "Moderna vremena".

Stvarnost

Osim posla imaju vremena i za zabavu, ples ali to ih i dalje ne čini više ljudima. Čak i kada se upuštaju u romansu, to čine bez ikakvih osjećaja, kao na traci. Na velikim ćelavim glavama koje protagonisti ove priče nose nema emocija, odnosno vide se iskrivljena usta koja u kombinaciji s očima odaju nešto što podsjeća na tugu. Nema tu, zapravo, ničeg previše neobičnog jer to je današnji svijet, svijet potrošača koji jure za nečim pa je čak i potraga za ljubavlju, kao što je prikazano u predstavi, automatizirana i lišena emocija, kao da se zaboravlja zašto se ljubav traži. Čovjek postaje mašina, ali bez osjećaja smisla, bez jasnog, smislenog odgovora zašto čini to što čini i to baš na taj način. Jesu li to zapravo ljudi? U jednom trenutku doista počinju skvičati kao svinje. Ovo nije predstava, ovo je stvarnost.

Večeras na PUF-u

Večeras četvrte večeri PUF-a na programu su dvije predstave. "Kabaret tamne zvijezde" u izvedbi Teatra &TD igra u 21 sat u INK-u. U 22.30 na Forumu nastupaju njemački Grotest Maru koji će izvesti "Timebank". Za glazbeni dio večeras su u 23 sata u festivalskom klubu u Monteparadisu zaduženi labinski blueseri Mezcal Moon. Ulaz na sva događanja je besplatan. (Mladen RADIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter