Tango compas - uzbudljiv i energičan

Vrhunski glazbenici nastupili su na umaškom Trgu slobode
Vrhunski glazbenici nastupili su na umaškom Trgu slobode

Koncert svjetski priznatog violinista Stefana Milenkovicha i svestranog slovenskog harmonikaša Marka Hatlaka, u uzbudljivo energičnom sastavu ''Stefan Milenkovich & Marko Hatlak Tango Compás'' održan je preksinoć u Umagu i oduševio publiku.

"Compás je ritam, metronom, tempo koraka, puls ili osnovno mjerilo. Osnovni element na kojemu se bazira čitava glazba. Ovaj projekt istražuje tango compás – njegovu intenzivnu, mračnu ljepotu i strast. Komunikacija između muškarca i žene, naše slabosti i naše jakosti, borba između  dobra i zla, pomirba uma, tijela i duha – svi ti bezvremeni pojmovi sadržani u tangu compás pružili su im nadahnuće za ovo glazbeno putovanje'', istaknuto je u najavi koncerta.

Savršeni dvojac Milenkovich & Hatlak surađivao je i ranije, a ovom su im se projektu pridružili pijanist Marko Črnčec, kontrabasist Luka Herman Gaiser, te jazz pjevačica Ana Bezjak.

Glazbenici su inače zaokupljeni različitim žanrovima, od Milenkovichevog svijeta klasične dubine, Hatlakovoga isprepletanja klasike s tango i etno glazbom, do Herman Gaiserovog poigravanja sa jazzom i Črnčecovih čudesnih jazzerskih improvizacija. Ovo zanimljivo ujedinjavanje različitih žanrova, publici, koja je ispunila umaški Trg slobode, pružilo je jedinstven glazbeni ugođaj, te im priuštilo čudesne i  atraktivne tonove argentinskog tanga, koji ih je zaveo plesnom atmosferom i energičnim izvedbama svestranih glazbenika. U Umagu su izveli izuzetan repertoar, koji je obuhvatio temperamentni tango različitih autora u vlastitim obradama, uključujući skladbe A. Pazzolle, R. Gulliana, G. M. Rodriguesa, F. Canara i J. C. Caceresa itd.

S jedne strane strast, s druge opuštenost, profesionalnost i savršena usklađenost renomiranih glazbenika, prisutne su zadivili i očarali, te ih na trenutak odveli na mjesta, gdje se emocije iskazuju kroz ples i note tango glazbe, koja je preplavila umaški Trg. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter