Svjetski priznati glazbenici na 1. "Svilenim vezama"


Nova manifestacija, kulturni projekt pod nazivom Svilene veze koja je održana po prvi put proteklog vikenda u rovinjskoj koncertnoj dvorani Adris i okupila svjetski poznate i priznate glazbenike zasigurno će u idućim godinama biti neizbježno mjesto za sve one koji vole ozbiljnu, klasičnu ili pak tradicionalnu glazbu i to u besprijekornoj interpretaciji.

Riječ je o projektu koji, kako je naglašeno na koncertima, želi predstaviti Hrvatsku kulturu i umjetnost kao dio svjetske baštine, odnosno da se ona može mjeriti s bilo kojom svjetskom kulturom, te da ona Hrvatsku može pokazati u najboljem svijetlu i može biti ulaznica u sve trendove, odnosno naša je najbolja osobna iskaznica kojom možemo obići cijeli svijet.

Prvog je dana projekta, u petak, nastupio Stephen Kovacevich, pijanist hrvatskog podrijetla rođen u SAD-u. Riječ je o jednom od najvećih i najtraženijih interpreta današnjice, a u Rovinju je izveo djela Bacha i Brahmsa. Kovacevich se ujedno smatra i jednim od najkompetentnijih izvođača Brahmsa, Schuberta i Beethovena.

U koncertnoj dvorani Adris svoj je rođendanski koncert okončao s violinistom Goranom Končarom. Iz bogate biografije teško je izdvojiti nešto, no dovoljno je reći da je nastupio i u slavnom Carnegi Hallu u New Yorku, a nedavno odsvirao rasprodani recital u Međunarodnom pijanističkom ciklusu u Queen Elisbeth Hallu u Londonu.

U subotu su se pak nevidljive, a opet tako važne veze Hrvatske i svijeta pokazale na koncertima kada je nastupao Wu Rujun potom Kimko Nakazavwa i hrvatski ansambl Alter Modus.

Wu Rujun prvak je pekinške opere, skladatelj i solist na tradicionalnom kineskom instrumentu sa svilenim strunama - Jing-hu. Iz njegove biografije osim činjenica vezanih uz ovaj instrument s kojim održava prvi koncert kao desetogodišnjak, valja izdvojiti i da od 2001. igra glavnu ulogu u novoj pekinškoj operi (Yang Kuei-fei & Abe-no Nakamaro).

Njegov prelijepi glas počeli su nazivati zlatnim glasom, nosi i blistave kostime, pa mu sve to donosi položaj najcjenjenijeg nantan glumca, glumca koji igra ženske uloge u 21. stoljeću. Žice Jing-hu, se u moderno doba rade uglavnom od čelika ili najlona, međutim Rujun, svira na originalnom glazbalu sa svilenim strunama. Zvuk Jing-hua nalikuje  ljudskom glasu, pa ga stoga u Pekinškoj operi koriste kao dublera pjevačkog glasa.

Svilene su veze okončali svojim nastupom ansambl Alter Modus iz Hrvatske te Kimiko Nakazawa, japanska violinistica i profesorica na sveučilištu u Tokyu, članica Ensembla Wien Tokyo koja svira na jednoj od najvrjednijih Stradivarijevih violina, zabilježenih pod nazivom Leonardo da Vinci, iz 1725. godine izrađene od hrvatskog javora. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter