Svjetiljka Trick Deana Skire nagrađena Red Dotom

Jedna od primjena svjetiljke Trick
Jedna od primjena svjetiljke Trick

Poznati pulski dizajner rasvjete Dean Skira i dalje planetarno osvaja nagrade. Svjetiljka Trick nagrađena je nagradom Red Dot 2015 u kategoriji produkt dizajna. Odabrana je u konkurenciji s čak 4928 inovativnih proizvoda te 1994 sudionika iz 56 zemalja.

Red Dot se smatra jednom od najznačajnijih međunarodnih nagrada za dizajn: prestižno natjecanje, koje strogim kriterijima ocjenjuje inovativnost, funkcionalnost, formalne značajke, ergonomiju i ekološku prihvatljivost proizvoda i ove godine obilježava 60. obljetnicu osnutka.

Nagrada je još jedno priznanje dizajnu ove inovativne svjetiljke. Trick je jedinstven, suvremen proizvod i tehnološki raritet koji omogućava spektakularne svjetlosne efekte različitih geometrijskih oblika: od krugova do linija u bezbroj kombinacija. Dean Skira je u suradnji s talijanskim proizvođačem iGuzzini razvio liniju proizvoda u osam varijanti za postizanje optimalnog svjetlosnog snopa, zrakastog osvjetljavanja ili ravnomjernog osvjetljavanja zida.

Trick je javnosti predstavljen na prošlogodišnjem sajmu Light+Building te je već osvojio zlatnu nagradu Delta d'Or za najbolji industrijski dizajn u Barceloni, WIN nagradu, Lux Award i Lighting Design Award za svjetiljku godine u Londonu.

Skira je Puljanima najpoznatiji time što je osvijetlio pulske dizalice, no njegovi radovi nalaze se diljem svijeta. Osvijetlio je Buckinghamsku palaču, najveću londonsku katedralu, sinagogu u Jeruzalemu, mirovni centar u Tel Avivu… (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter