Svetosavska akademija u multikulturalnom ozračju

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

U petak navečer u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula brojna je publika bila nazočna na Svetosavskoj akademiji, koja se nakon 12 godina ponovno održala u ovome prostoru.

U sklopu programa su dodijeljene Svetosavske povelje osobama koje su zaslužne za očuvanje identiteta srpske nacionalne manjine u Istri, kako je rekao Milan Rašula, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije. Povelje su dodijeljene gradonačelniku Sombora Saši Todoroviću, Srpskom kulturnom društvu Istre "Nikola Tesla" za izvanredne aktivnosti, a povelju je primio predsjednik Čedo Grabež, potom, kako ga je definirao Rašula "ikona Srba u Istri" Radomir Janković te europarlamentarac Ivan Jakovčić, koji je u kratkom prigodnom govoru kazao da je ponosan da su Pula i Istra multikulturalne, da tu vrijedi pravilo "ljubi bližnjeg svoga", te da su Pula i Istra Europa. Nazočne su pozdravili i gradonačelnik Sombora Saša Todorović te pulski gradonačelnik Boris Miletić.

O životu i djelu Svetog Save vrlo je nadahnuto govorila profesorica Sanja Domazet. Ona je istaknula da je Sveti Sava (po rođenju Rastko Nemanjić) jedna od najznačajnijih ličnosti iz povijesti srpskog naroda. Rođen je oko 1174., a preminuo 1236. (po Julijanskom kalendaru). Bio je otac srpske državotvornosti, prvi srpski arhiepiskop, utemeljitelj srpske diplomacije, književnosti, zakonodavstva, zdravstva i školstva. Srpska pravoslavna crkva 27. siječnja slavi kao dan svog utemeljitelja, a Domazet je naglasila da se njegov blagdan slavi isti dan kada je rođen još jedan velikan, W. A. Mozart.

U programu su sudjelovali zborovi Musica Viva i Quinta Divina iz Sombora, Kulturno umetničko društvo Ravangrad, također iz Sombora, ženska pjevačka grupa Jenđe iz Beograda, pjesnici Borislav Kosanović, Aleksandra Radaković i David Kecman, a scenarij i režiju potpisao je Miodrag Jakšić.

Organizator programa bilo je Vijeće srpske nacionalne manjine Istarske županije u suradnji s Koordinacijom Srba u Istri i Srpskim kulturnim centrom, a pokrovitelji Ministarstvo spoljnih poslova RS - Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u Regionu, Grad Pula i Istarska županija. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter