Sveistarska promocija ukoričenog Ferala

(N. O. R.)
(N. O. R.)

Novinske redakcije legla su svega, no nije važno ono što se u njima događa, već ono što iz njih izlazi. Feral Tribun duboko je zaorao i mnogi su htjeli zatrpati tu brazdu. Srećom, u tome nisu uspjeli, rekao je između ostalog Boris Pavelić, na sveistarskoj promociji svoje knjige "Smijeh slobode-Uvod u Feral Tribun", koja je u petak navečer, dupkom ispunila prostor Doma mladih u Kanfanaru.

Promocija Pavelićeve knjige, bila je dijelom Sajma knjige, koji se već treću godinu, i s velikim zanimanjem održava u Kanfanaru. Uvod u podebelo izdanje o najslavnijoj redakciji u Hrvata, i onoj čiji su autori dobili više nagrada nego li svi ostali novinari zajedno, dao je Dragan Ogurlić, predstavnik nakladničke kuće Adamić iz Rijeke, kazavši da je već prvo izdanje u nakladi od 750 primjeraka potuklo sve rekorde te bilo rasprodano u svega dva mjeseca a da pri tom i nije uspjelo stići do knjižara i ostalih prodajnih polica.

- Narudžbe Borisove knjige stižu nam sa svih strana i to dovoljno govori o tome koliko je Feral ostavio dubok trag na ljudima, ali i da nam takav kakav je bio i danas treba i nedostaje. Dokaz tomu su i do sada održane promocije Pavelićeve knjige a koji je da bi je i ispisao trebao šest, odnosno osam mjeseci rada i zatvaranja u Nacionalnoj biblioteci- pregledavanja i čitanja?

Upravo o tom studioznom radu na knjizi o povijesti i nastanku redakcije Ferala, ljudima koji su je učinili legendarnom, s autorom knjige razgovarao je Branko Mijić, glavni urednik Novog lista i ovogodišnji Novinar godine. Podsjetio je tako, i da je Boris, kao novinar riječkog dnevnog lista, upravo od njega tražio šest mjeseci- neplaćenog, što mu je on sa zadovoljstvom i dao ne vjerujući da je moguće posao obaviti u tom roku.

- O Feral Tribunu se šuti. Ili se dugo šutjelo, a smatrao sam da sve ono što su ostavili i nagrade koje su dobili zaslužuje "ukoričenje". Knjigu sam napisao i to nije bilo teško. Jer, oni su duboko zaorali i mnogi su željeli tu brazdu ispuniti. Srećom, nisu uspjeli, prokomentirao je i neke od razloga nastanka knjige o novinskoj redakciji Boris Pavelić.

Feral postoji u i Istri. Ime mu je Pazin! Očekivano, možda ne i najmaštovitije ali dakako najintrigantnije pitanje "feralovcima"- Borisu Dežuloviću i Predragu Luciću, koji su s autorom dijelili promociju, a potom i bili glavne zvijezde njenog drugog poluvremena sa "sit down" show-om "Melodije Smijeha i slobode", bilo je hoće li se Feral Tribun vratiti? No, odgovor je ostao visjeti u zraku, pa ga je publika, ovisno o intenzitetu želja, interpretirala onako kako joj se htjelo i snijelo. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE
 


Podijeli: Facebook Twiter