Sve o Histrima u Nezakciju

S premijere predstave (D. MEMEDOVIĆ)
S premijere predstave (D. MEMEDOVIĆ)

Konferencija za novinare u povodu sutrašnje izvedbe predstave "Epulon-kralj Histra" na arheološkom lokalitetu Nezakcij održana je jučer u prostorijama Turističke zajednice grada Pule.

Riječ je o predstavi u prilagodbi i režiji Petre Bernarde Blašković koja tu i glumi, a koja je već izvedena početkom lipnja u Nezakciju.

Sam event, kako je rekla voditeljica Turističke zajednice općine Ližnjan Natali Palko Zirdum, sastoji se od dva dijela. U prvom će posjetitelji obilaziti punktove na kojima će biti uprizoreni trenuci iz svakodnevnog histarskog života te predstavljena keramika, odjeća, nakit, frizure, hrana, običaji, oružje, taktike i informacije o bitkama Histra. Drugi dio eventa je dramska predstava.

- Prilagodila sam tekst nepoznatog autora, a glumačka ekipa sastavljena je od profesionalnih glumaca HNK-a iz Rijeke i Splita te mladih diplomiranih glumaca s akademija iz Osijeka i Splita. Domaće glumačke snage dio su glumačke histrionske družine Istra Inspirita. Tekst želi pokazati značaj Histra publici na zanimljiv način. Malo sam izmijenila tekst, rekla je Petra Bernarda Blašković ističući da naslovnu ulogu tumači prvak HNK-a u Osijeku Aleksandar Bogdanović, dok histarskog svećenika Kelta glumi Denis Brizić, iz riječkog HNK-a.

Petra B. Blašković glumi Epulonovu kćer Mirzu, a Marcella rimskog vojskovođu Dominika Karakasića. Histarski zapovjednik je Nenad Pavlović. Histarski narod tumače Miroslav i Sedina Cerovac, Zoja Poropat, Šandor Slacki, Elena Orlić, Jasna Petković i Danijel Selimović, a glazbu je skladao Dario Marušić.

Za glazbeni su dio zaduženi Ognjen Jovanović i Bika Blaško, a dr. Kristina Mihovilić je supervizorica i savjetnica oko povijesnog dijela histarskog života. Kostimografkinja je Marina Sršen, a završna bitka između Histra i Rimljana napravljena je u suradnji s gladijatorskom školom Spectacula Gladiatoria.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo istaknuo je "da je projekt o prikazivanju značaja Histra izvan stručno znanstvenih krugova krenuo prošle godine izložbom 'Histri u Istri' u Svetim Srcima, a tom je prigodom Petra Blašković režirala i kratku predstavu, koja je sada nadopunjena i predstavlja život tog za nas vrlo važnog naroda".

Organizator je Turistička zajednica općine Ližnjan, partneri su Turistička zajednica grada Pule i Arheološki muzej Istre, a pokrovitelj Općina Ližnjan. Predstava će se održati na Nezakciju u petak s početkom u 20 sati. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter