Svaki član Ad Libituma ima "ono nešto"

Ad Libitum Trio
Ad Libitum Trio

Nakon što su jučer u Istarskom narodnom kazalištu nastupili tijekom svečane sjednice Grada Pule u povodu Dana grada, Ad Libitum Trio večeras će, s početkom u 20 sati, u Svetim srcima održati za sve Puljane besplatni svečani koncert "Po želji". Povod koncertu je deset godina djelovanja ovog sastava, koji su ljubitelji glazbe mogli često čuti na trgovima Pule i drugih istarskih gradova, kao i na Brijunima. Uoči koncerta razgovarali smo s njegovim osnivačem i voditeljem Rudijem Ergotićem.

Ad Libitum Trio čine školovani pulski glazbenici - a osim harmonikaša Rudija Ergotića, tu je harmonikašica Slava Obranović i violonist prof. Milan Grbić. Stalni članovi su i kontrabasist Nenad Mirt te prof. Andrej Pezić (harmonika; ruski bayan). Povremeni su članovi i suradnici udaraljkaš Vedran Vojnić, gitarist Josip Tkalčec, basist Zoran Gardašević, violinistice Nensi Krupić, Sanja Pančevski, Aleksandra Tikulin, Dajana Marelja i gitarist Vedran Pezić.

- Zašto ste se odlučlili za naziv sastava Ad Libitum (lat. 'po volji, slobodno, po vlastitoj želji')? Je li to suštinsko obilježje vašeg slobodnog muziciranja u raznim žanrovima, ili pak slobodne interpretacije obrada u vlastitim aranžmanima?

- Zapravo, sami ste odgovorili na to pitanje. Nazivom Ad Libitum pokušali smo na najkraći način ljudima objasniti na koji način izvodimo glazbu, koju glazbu volimo, kako je aranžiramo, pa sve do broja glazbenika u bendu. Nema bivših članova, samo aktivnih i manje aktivnih. Svi su članovi.

- Je li sve do sada ostvareno (brojni nastupi i dobar prijem publike, gostovanja, objava albuma 'Vremeplov 1' i 'Vremeplov 2'...) u skladu s ambicijama prilikom osnivanja Ad Libitum Trija?

- Mislim da iza sebe imamo zaista uspješnih deset godina, a nadam se da ćemo tako i nastaviti, pa do kada budemo u tome uživali, trajat će. Svake godine nam se promjenom muzičara i instrumenata glazba mijenja - tu mislim na boju, ali i na izričaj, mada smo i dalje ostali dosljedni sebi i prepoznatljivi smo. Kada smo počinjali, nismo imali poseban cilj, osim da uživamo u glazbi koju sviramo i da zvučimo dobro. Ostalo je došlo samo po sebi.

- Kako ste u počecima kreirali repertoar, koji danas čine razna tanga, ruske romanse, ciganske pjesme, swing...?

- Repertoar uglavnom određujem ja, uz manju konzultaciju s ostalim članovima, s obzirom da imam dosta iskustva u sviranju po stranim i domaćim brodovima i znam što ljudi vole i što traže, a znam i naše mogućnosti i prednosti. To sve spojite i dobijete dobru kombinaciju. Na ovim prostorima nitko ne svira repertoar koji izvodimo, pogotovo ne na način na koji to mi radimo. Po tome smo prepoznatljivi i jedinstveni.

- Trio je često postajao kvartet s kontrabasistom Nenadom Mirtom, ali i drugim basistima, gitaristima, violinistima. Kako se postaje članom Ad Libitum Trija?

- Trio je samo u nazivu benda. Tehnički, mi smo kvintet, a po potrebi i orkestar od 10-ak članova. Neki članovi su se malo primirili da tako kažem, jer imaju obveze u glazbenim školama gdje predaju, pa su ih zamijenili novi članovi uz mogućnost povratka u aktivniju ulogu. Svaki član Ad Libituma ima "ono nešto". Mora imati šuga. Mora po nečemu iskakati od ostalih. Beethoven je rekao: "Odsvirati krivu notu je nevažno, ali svirati bez strasti je neoprostivo".

- Kakav repertoar pripremate večeras pulskoj publici? Milana Grbića prati glas odličnog violinista, ali i glazbenika s dojmljivim glasom. Hoće li on nešto večeras i otpjevati? Hoće li možda otpjevati nešto i Slava Obranović koju, osim vještine sviranja i dara za improvizaciju, također krasi lijep glas?

- Repertoar je kao i uvijek raznolik. Od etno glazbe, preko čardaša, tanga do ruske i španjolske ciganske glazbe, valcera… Na našim koncertima rijetko pjevamo, osim kolegice Slave (za koju stranci misle da je Ruskinja), ali za ovu prigodu pjevat će i ostali.

- Koji će vam se gosti večeras pridružiti na pozornici u Svetim srcima?

- Koncert je bio zamišljen tako da sviraju i aktivni i manje aktivni članovi, međutim neki su spriječeni, pa su poslali svoje učenike, a to su student violine Petar Njegovan iz Poreča, Letizia Ulika Roce i Romina Damijanić, darovite i nagrađivane učenice violine pulske glazbene škole 'I. M. Ronjgov', poznata flautistica Nataša Dragun, čelistica Branka Tomašić Ramadanski, saksofonist Marko Malivuk Jovanović iz Labina te Vedran Vojnić na svim mogućim udaraljkama, pa i kastanjetama. On je stalni, ali malo iskorišten član.

- Objavili ste 2008. i 2009. dva CD-a "Vremeplov" 1 i 2. Kakve su bile reakcije?

- Reakcije na oba CD-a su ista. Potražnja je zaista velika, ali ih više nema, jer su štampani u promo nakladi, pa razmišljam da snimimo večerašnji nastup i snimimo live album, pa da i taj treći napokon zaživi sa svim ovim instrumentima.

- Gdje ste sve nastupali u inozemstvu?

- U inozemstvu smo bili svugdje, što solo, što u kombinacijama duo, trio, kvartet, kvintet. Bili smo u Rusiji 2014. godine. Imali smo koncert u Moskvi. Bilo je fantastično. Spremamo se u studenom ove godine ponovno put Moskve. Vidimo se večeras na koncertu. Poziv je otvoren svima.

Od Bacha do sevdaha!

Od svog osnutka 1. svibnja 2006. godine, Ad Libitum Trio njeguje raznovrsni repertoar koji obuhvaća široki dijapazon glazbenog izričaja - od klasike (Bach, Brahms, Schostakovič, Sarasate…) do svjetskih evergreena, filmske glazbe, opernih arija, jazza, čardaša, tanga, etna i ciganske glazbe. Sami kažu: "Od Baha do sevdaha, za svakog ponešto; u pravom smislu Ad Libitum". (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter