Sutra premijera predstave "Zatvaramo!" A. Gotovine

Ekipa predstave "Zatvaramo!" uz Gordanu Jeromelu Kaić, Andreu Gotovina i Daria Družetu
Ekipa predstave "Zatvaramo!" uz Gordanu Jeromelu Kaić, Andreu Gotovina i Daria Družetu

Međunarodni dan plesa Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula obilježit će sutra u 20 sati premijerom predstave "Zatvaramo!" autorice i koreografkinje Andree Gotovina, koja je nastala u suradnji s izvođačima, polaznicima radionice Scenski pokret Dramskog studija INK-a. Repriza predstave je u četvrtak u 20 sati.

Talentirana generacija

Pomalo intrigantan naziv ove 40-minutne predstave ne znači da se kazalište zatvara, kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare napomenula ravnateljica Gordana Jeromela Kaić. Ali znači da se jedna iznimno talentirana generacija, koja je već dvije godine zajedno, sastavljena pretežno od srednjoškolaca, polako razilazi jer veći dio članova odlazi na fakultete. Predstava je to koja je napravljena s domaćim snagama pa je kostimografiju i scenografiju osmislila Desa Janković, a oblikovatelj rasvjete je Dario Družeta. U predstavi sudjeluju Sara Stepanović, Tisa Kliček, Mateja Kurilić, Alma Tognon, Nataša Veselinović, Melisa Kamenčić, Miriam Hichri, Dora Brkarić, Patrik Lazić, Filip Lugarić, Filip Josip Turk i Damir Lampe.

- Super mi je bio taj povratak u pokret. Prošlo je nekoliko godina da sam bila fokusirana na dramski izražaj i da sam se više tražila i pronalazila u dramskim predstavama za djecu, kazala je Gotovina. Prvobitna ideja je bila da se predstava događa u pedesetim godinama prošlog stoljeća, ali se od toga odustalo pa "Zatvaramo!" nema jasnu vremensku odrednicu. Jednostavno, mogla bi se događati bilo kada u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti.

Iz osobnih priča

- Moja osobna potreba da se puste svi ti okviri proizašla je iz materijala koji su polaznici stvarali, koje sam vidjela od njih i koji su vapili za slobodom, a zadani okviri su ih držali unutra. Svaki izvođač pronašao je svoje mjesto, krenuo iz neke osobne priče ili odnosa, materijali su se razvijali i uz moju pomoć dobivali formu, ali sebe ovdje smatram kao osobom izvana koja je to malo izmanipulirala i posložila a njima sva pohvala za konkretno stvaranje materijala, kazala je Andrea Gotovina koja napominje da su u cijeloj predstavi možda tek dva pokreta njena, a ostalo su njeni dečki i cure sami ponudili i predložili.

- Nemamo teksta kojim ćemo nešto ispričati, ali oni svojim izražajem, emocijom i načinom kretanja jako puno komuniciraju, istaknula je Gotovina.

Gordana Jeromela-Kaić ističe da predstava govori o potrazi čovjeka za ljubavlju i progovara o tome što sve činimo zbog ljubavi.

- Znamo se već dugo godina, ali kroz tu predstavu kao da se iznova upoznajemo, kao da iznova stvaramo novi odnos koji ne mora biti prijateljski nego može biti i ljubavni. Neke osjećaje koje možda iznutra držimo u ovoj predstavi možemo i pokazati, kaže Nataša Veselinović.

Njen kolega Patrik Lazić pozvao je što više mladih da dođu da zajednički obilježe Međunarodni dan plesa jer je i ovo na kraju ispala dosta mladenačka priča. "Gotovo četiri mjeseca je uloženo u ovaj rad tako da bi nam svima puno značilo vidjeti naše vršnjake u kazalištu, vidjeti mlade i zato pozivam u ime cijele ekipe da dođu u što većem broju da obilježimo taj dan i zaplešemo, kazao je Lazić. (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter