Sunčana i Sever: Diktator i dama

Iz predstave "Sunčana i Sever" (D. MEMEDOVIĆ)
Iz predstave "Sunčana i Sever" (D. MEMEDOVIĆ)

Na maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula sinoć je gostovala predstava "Sunčana i Sever" u produkciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine i Gradskog kazališta Sisak.

Predstava je to koja polazi od "Knjige o Sunčani i Severu" Ludwiga Bauera i Lidije Dujić, a u naslovu se referira na dvoje književnih imena Sunčanu Škrinjarić i Josipa Severa, njihove isprepletene intelektualne i emotivne veze s tim da su u priču ubačeni još neki likovi. S jedne strane, onaj tko ne poznaje izvorno djelo i ne zna ništa o Sunčani Škrinjarić i Severu mogao bi se naći u čudu jer predstava obiluje referencama na stvarne događaje i stihove koji su odavno otisnuti na stranicama pjesničkih zbirki pa tako, primjerice, vidimo Severa koji odlučuje da će mu se zbirka zvati "Diktator".

Poezija dolazi iz etera

S druge strane, i bez krajnjeg, dubinskog uvida u povijesnu priču koja je poslužila kao motiv u ovoj se predstavi može uživati jednostavno zato što ima ono nešto. Kao što, kako reče Sever, poezija dolazi iz etera, tako i ovdje dosta toga stiže do primatelja nekim sporednim putovima. U svega sat vremena redatelj Jasmin Novljaković uspijeva složiti i priču i emocije, a glumci su odlični. Igor Golub dominira kao Sever, češće pijan nego trijezan i stalno s cigaretom u ustima, čovjek koji voli poeziju, a ispunjenje nalazi u Sunčani Škrinjarić, koju tumači Kristina Krepela. Ona je taj glas razuma u vezi, pa se nameće pitanje kako dvije takve osobnosti mogu funkcionirati zajedno, što li ih to povezuje? Ljubav, dakako, ali ljubav prema nečemu apstraktnom a ipak moćnom kao što je književnost. To ih ispunjava, motivira i na koncu spaja prilično čvrstom vezom.

Komentari i prolaznost

To što se događa s njima promatraju njihovi prijatelji i kolege po peru koje tumače Ljubo Zečević i Duško Valentić. Zečević glumi nekoliko uloga, pa se pojavljuje nakratko kao veliki ruski književnik Vladimir Majakovski, čija je neka djela na hrvatski preveo upravo Sever, a među ostalim glumi i hrvatskog književnika Zvonimira Baloga koji Sunčanu upoznaje sa Severom. Valentić se pak pojavljuje kao sam Bauer koji je drugovao sa Severom. Oni aktivno prate i komentiraju što se događa s dvoje protagonista ali i s vremenom koje se nepovratno mijenja.

Na svu sreću, predstava se ne pretvara u svakidašnju jadikovku o prošlim vremenima nego poentira upravo na tom odnosu zapisanom u naslovu. Dok glavni glumci nižu replike i pričaju priču, u pozadini, bez riječi, tek uz pokrete, pojavljuje se jedan muško-ženski par koji su utjelovili Tihomir Kosić i Karla Vorkapić. Oni su tu, čekaju nešto, a što to vidjet će se na samom kraju. (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter