Sugestivna simbioza nota i pokreta

"Lo spettacolo con il balletto del Sud" u Domu hrvatskih branitelja (D. MEMEDOVIĆ)
"Lo spettacolo con il balletto del Sud" u Domu hrvatskih branitelja (D. MEMEDOVIĆ)

Zbog kiše koja je postala nezaobilazni dio svakodnevice, plesna predstava "Lo spettacolo con il balletto del Sud", koja se u sastavu Athene festivala trebala održati u Areni, premještena je u veliku dvoranu Doma hrvatskih branitelja, gdje je održana sa satom kašnjenja zbog prilagođavanja pozornice. Mada improvizirana pozornica nije bila najsretnije rješenje, i premda je izvođačima trebala veća scena i više prostora, vrlo su profesionalno odradili postavljeni zadatak, a posebno su oduševili iznimno talentirani glazbenici, violinist Aylen Pritchin, mezzosopranistica Marzia Marzo i pijanist Francesco Libetta.

Ovaj balet autora Fredyja Franzuttija, prvi je puta izveden 2006. godine u Opernom kazalištu u Hanoiju u Vijetnamu. Plesači su bili vrlo skladni na sceni, uigrani, a glazbenici su interpretirali neke od najljepših partitura poznatih talijanskih skladatelja, kao što su Verdi, Rossini, Mascagni, Bellini, Schipia i drugi. Sugestivna je bila i izvedba skladbe Domenica Paradisija, koje će se sjetiti oni koji su pratili talijansku državnu televiziju RAI krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, a koja je išla u trenucima promjene programa, uz popularni "Intervallo". Predstava, u raznim sekvencama, pokazuje duh i dah talijanske kulture kroz godine, svojevrsni glazbeno-plesni vremeplov, gdje je vidljivo i bogatstvo pojedinih regija. Koreografija je imala naglašenu narativnu funkciju, tu metajezičnu dimenziju koja je nadilazila samu gracioznost pokreta.

Glazbenici su bili vrlo nadahnuti, uvježbani, uigrani, s odnjegovanom muzikalnošću i vrlo strastveni u nastupu, stvarajući izvrsnu simbiozu s plesačima, koji su bili ograničeni prostorom, no to nije onemogućilo da budu profesionalni i vrlo predani svome zadatku. Organizatori manifestacije su Arheološki muzej Istre, Turistička zajednica grada Pule, Grad Pula i Javna ustanova Pula Film Festival. Međunarodni je to projekt koji doprinosi povezivanju, uspostavljanju dijaloga i kulturne suradnje te revitalizaciji i valorizaciji antičkih teatra na Sredozemlju (grčkog i rimskog nasljeđa) između četiri europska partnera. (Vanesa BEGIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter