Strani jezici, besedice i putujuća slikovnica

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Iznimno je brojna publika prisustvovala prezentaciji projekta "Naše besedice" što je u biti rječnik-slikovnica koji je objavljen zahvaljujući potpori Grada Labina, a koji su kreirali polaznici Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" i Glorija iz Labina, o čemu su govorile Neda Milenkovski, umirovljena učiteljica koja je s velikim entuzijazmom pristupila izradi ovoga projekta te Loredana Ružić Modrušan, u ime Grada Labina.

Vrijedne odgojiteljice

To je projekt za očuvanje labinske cakavice, a djeca su to realizirala kroz crteže i igru, te su uz pomoć svojih teta i roditelja otkrivala što pojedine riječi znače, i na kraju je, uz veliku ulogu Nede Milenkovski koja je u ovaj projekt uložila puno truda i energije, rječnik-slikovnica ugledao svjetlo dana. Potom su se mali Labinjoni predstavili prigodnim kulturno-umjetničkim programom.

Petak je bio dan za odgajatelje koji stvaraju puni entuzijazma, što je pokazala i Sonja Živolić iz DV Pula, OJ Veruda, koja je prezentirala projekt "Putujuće slikovnice", odnosno kako što više djece uključiti u pričanje priča, koje su se potom prenosile iz jedne odgojne skupine u drugu, te iz jednog vrtića u drugi, a sve će to u budućnosti biti objavljeno. Cilj toga hvalevrijednog projekta je promicanje ljubavi prema lijepoj riječi, prema izražavanju te suradnja vrtićkih skupina i vrtića.

Da Monte Librić nije posvećen samo djeci, već i onima koji s djecom rade, potvrdila je radionica Librić plus, gdje je predstavljena publikacija "Pedagoški portfolio", koji je za pedagoge vodila Majda Fajdetić.

Najveća atrakcija je dakako Pikolina Zipkaaa, čije umijeće akrobacije ostavlja djecu, ali i njihove roditelje, bake, djedove, naprosto bez daha.

Vile maštalice

Piccoli terremoti uz diplomiranu učiteljicu razredne nastave na talijanskom jeziku Ester Richter Kontošić te uz profesoricu engleskog Sonju Luković uz igru, pjesme i gitaru uče osnove talijanskog, odnosno engleskog. Neizostavne su i Priče za laku noć uz Baku Librić, a jučer su održane i Priče za dobro jutro, koje je pripovijedala pulska autorica Aleksandra Mandić, a riječ je o "Vilama maštalicama", njezinoj novoj malenoj slikovnici za djecu.

Potom je Mandić imala i kratku radionicu s mališanima. Protagonisti Librić teatrina, odnosno predstave "Djevojčica i stablo" bili su Nikolina Manojlović Vračar i Nikola Dabac. To je topla i dirljiva priča o prijateljstvu djevojčice i stabla, odnosno o prolaznosti materijalnog i bezvremenosti duhovnog, a nadahnuta je motivima iz knjige "The giving tree" Shela Silversteina. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter