Što je potrebno da every day postane holy day?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od sutra pa do subote, Rovinj će biti domaćin drugog izdanja Međunarodnih dana izvedbenih umjetnosti, prepoznatljivih i pod imenom "Blitz". Ovogodišnji će festival ugostiti umjetnička djela autora iz Italije, Švicarske, Španjolske, Švedske i Hrvatske, dok će mjesta njihovog održavanja, pored konvencionalnih kao što je kazalište Gandusio, biti i ona manje uobičajena poput prostora na malom rovinjskom molu, gradskoj tržnici, bazenskom dvorištu, pa sve do privatnih stanova. I ove godine organizator festivala je  je kulturna udruga Plime sa sjedištem u Rovinju koju čini Tihana Maravić i Tomas Kutinjač, osnivači i umjetnički voditelji festivala.

Rovinj: grad-teatar

- Tematska nit ovogodišnjeg "Blitza" jest holidays. Holidays kao praznici i podsjetnik na dugo toplo ljeto, beskrajno, bezbrižno, razuzdano. Na osjećanje koje seže u djetinjstvo i kojem se svakog ljeta priželjkujemo vratiti, barem malo, kaže Tihana Maravić. Dodajući da su ovogodišnje teme kojima će festival "zaploviti" i putovanja, pejzaži, otkrića, bliske udaljenosti, moć realnog i moć zamišljenog, a sve u potrazi za novim ljepotama, Maravić zaključuje  kako je moto festivala pitanje: "Što je potrebno da every day postane holy day?"

Govoreći o programu festivala, Tomas Kutinjač je kazao da je  osnovna ideja bila da zaživi Rovinj: grad-teatar.

- U skladu sa vizijom da je Rovinj - grad-teatar, te kao takav izuzetno podoban za nova zaljubljivljanja u "žive umjetnosti", "Blitz" se ove godine još više igra heterogenošću lokacija postavljajući kazališne i plesne predstave, performanse, koncerte i filmove u industrijski šarm Tvornice duhana, u srednjevjekovni dragulj starogradske jezgre crkvicu Svetog Tome Apostola, na mali mol centar rovinjskog ribarskog života, u voljeno kazalište "Antonio Gandusio", u uvale i izloge grada, na bazen Delfin s jednim od najljepših pogleda na svijetu, objašnjava Kutinjač, producent i umjetnički voditelj Blitza.  

Bogat festivalski program

Inače, Blizt se otvara sutra, 4. rujna, na malom molu u 19.30 sati, kada će publika imati priliku vidjeti workshop, training i performance pod nazivom "Landmark Rovinj" Martina Schicka (Švicarska) i Ensemblea "Antonio Gandusio" (Hrvatska. U 21 sat u TDR-u prestavit će se teatar Fingir Colectivo 96° iz Španjolske, a potom slijedi "Sizifov pink" - video ples ispred Hotela Adriatic, caffe bara Cinema i galerije Kiks s Martinom Nevistić /O.N.E.

U petak s početkom u 21 sat u crkvici Sv. Tome Apostola na programu je "Urban Spray Lexicon on the road", kazališni performance, a u 22.30 u kazalištu "Antonio Gandusio" prikazuje se film "Searching for Sugar Man" Malika Bendjelloula. Ulaz je slobodan. 

Posljednji dan Blitza 2014. je i najraskošniji. U subotu, 6. rujna, već u 11 sati u klubu "Boa" najavljen je "Breakfast with Artists", od kojeg organizatori očekuju i odličnu interakciju s publikom. Na plivačkom bazenu "Delfin", u 20 sati odvijat će se durational comedy "10 minutes" s Martinom Schichom/Francios Gremaud/Viviane  Pavillon u glavim ulogama, a samo sat kasnije u TDR-u najavljen je ples "Quattro danze coloniali viste da vicino".

"Holydance" je naziv posljednjeg hepeninga, odnosno završnog partyja s DJ-evima Marcom Donatom/Italoboyz i Madame Fature, koji će se održati u beach baru na Kuvima s početkom u 23 sata.

Organizatori ističu da su se prošlogodišnjim sponzorima festivala (Grad Rovinj, Turistička zajednica grada Rovinja, rovinjsko Pučko otvoreno učilište i Erste Banka), u ovom festivalskom izdanju pridružili i novi (Talijanski  institut za kulturu u Zagrebu, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Istarska županija). (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter