Stiže više od 1.500 umjetnika amatera


Više od 1500 umjetnika iz čitave Europe očekuje se na ovogodišnjem i trećem po redu FAKS festivalu (Festival amaterskog kulturnog stvaralaštva) koji će se održati od 5. svibnja do 12. lipnja u Rovinju. Naime, prema izboru Europske asocijacije festivala (EFA) riječ je o jednom od najboljih međunarodnih festivala starog kontinenta koji objedinjuje više raznih umjetnosti - 3. festival zborova, 2. festival puhačkih orkestara, 56. festival kazališnih amatera te izložbu likovnih stvaratelja "Boja glazbe".

Na ovogodišnjoj ediciji zborovi, puhački orkestri te glumačke i likovne skupine iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije, Mađarske i Finske tijekom šesnaest dana trajanja festivala održat će čak devetnaest koncerata, dvanaest predstava te jednu izložbu na atraktivnim lokacijama u Rovinju, Vrsaru, Pazinu, Poreču, Taru i Funtani. Također, u sklopu festivala upriličit će se i razne radionice, okrugli stolovi, te deveta po redu trodnevna međunarodna konferencija i godišnja skupština AMATEO mreže. Iste će se, u suradnji s Hrvatskim saborom kulture održati od 19. do 21. svibnja u hotelu Pineta u Vrsaru, dok će konferencija pod nazivom "Connect, Influence, Inspire - Models, Practice and Policy in Creative Participation" razmatrat ulogu kreativnog sudjelovanja u umjetnosti i društvu općenito i pojedinačno u kontekstu trenutno prisutnih mijena diljem Europe, a namijenjena je svim amaterima koji žele učiti i razvijati vlastite sposobnosti kao i mogućnosti svojih organizacija u cilju ostvarivanja novih ideja, suradnji i projekata.

Inače, FAKS je međunarodna manifestacija kulturnog, edukativnog i zabavnog karaktera nastala 2014. godine u organizaciji Maistre, s tendencijom poticanja cjeloživotnog učenja i ljubavi prema amaterskom stvaralaštvu, a u sklopu razvoja kulturnog turizma u destinaciji. Uz to, važna komponenta FAKS-a je njegova povezanost  s lokalnim amaterskim kulturnim udrugama koje djeluju u Istarskoj županiji.

Svečanom povorkom i koncertom otvara se FAKS

Povorkom svih festivalskih sudionika koja će se kretati od resorta Belveder do župne crkve svetog Martina u Vrsaru, a potom i zajedničkog nastupa, ovog će se četvrtka, 5. svibnja, svečano otvoriti FAKS.  Dan kasnije i u Rovinju svečani koncert na otoku sv. Katarina u dvorani grofa Milewskog upriličit će domaći KUD "Marco Garbin" i gosti "Corale dei Laghi" iz Italije. Početak koncerta je u 18 sati. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter