Starogradska jezgra velika kazališna pozornica

(N. ORLOVIĆ RADIĆ)
(N. ORLOVIĆ RADIĆ)

U utorak predvečer, čitava je starogradska jezgra bila živa i interaktivna pozornica. Zahvaljujući Ensamblu "Antonio Gandusio" i njihovim gostima, te "Blitz-u", odnosno 3. međunarodnom Festivalu izvedbenih umjetnosti, brojni su Rovinježi, predvođeni dirigentskom palicom Milana Medaka, pokazali što znaju i umiju.

Hodajući performans pod nazivom "Rovinjska sinestezija", ujedno bila je i najbolja dobrodošlica brojnim sudionicima Blitz-a, ali i lijepo iznenađenje gostima grada i turistima, koji su se priključili performansu i bili djelom uličnog kazališta. Konkretno, sve je počelo na gradskoj fontani, gdje su "glumci" obučeni u tradicionalne ribarske oprave - mornarske maje, crvene marame oko vrata i marame oko struka, pozivali građane da formiraju družinu i sami postanu aktivni sudionici performansa. Uslijedila je i organizirana posjeta Malom malu, na kojem je "dočekana" barunica Huetterott (mala lekcija iz povijesti Grada), ali i dolazak dobrog duha Blitz-a, njegovog ovogodišnjeg šamana.

Kompletnom ugođaju, koji je pozivao sve prisutne na neumorno bljeskanje fotoaparatom, pridodan je i atraktivan zvučni kontakt - pjesme u izvedbi članova KUD-a "Marco Garbin".

Sada već poveća grupa ljudi, koja se uključivala u događanje na Trgu maršala Tita napravila je i najveću, ljudskim tijelima oformljenu batanu, u kojoj se, kako to i obično biva na brodu i moru veslalo, pjevalo i "navigalo". Čas na jednu, pa na drugu stranu, pa onda pokretima tijelom naprijed/ nazad. E' potom se valjalo pridići i ušetati kroz Balbijev luk u starogradsku jezgru i u dvorište Centra za povijesna istraživanja, gdje je opet Rovinj predstavljen i kroz oči, ruke i feeling rovinjskih umjetnika, koji su ga pod svjetlima reflektora i u nekoliko minuta slikali srcem...

Nije zaobiđena ni starogradska Ulica Grisia kojom se glumačko/turistički špalir kretao prema crkvi svete Eufemije, zaštitnice grada i u čijem je podnožju, na zelenoj terasi Monte-a, upriličen i recital Dramske skupine Zajednice Talijana. Konačno, isti je prostor nakon još jedne slatke dobrodošlice koja se, uz riječi organizatora i umjetničkih voditelja Blitz-a, Tomasa Kutinjače i Tihane Marović, iskazivala i u obliku vinske kapljice i originalnih rovinjskih biljnih likera, do ranih jutarnjih sati i u društvu DJ set riječke Madame Fature, bilo mjesto odlične zabave. Blitz je naime, pokazao i dokazao svojim otvorenjem, ali i prepuštanjem scene, dramaturgije, kostimografije i koreografije domaćim entuzijastima, umjetnicima, pjevačima, slikarima da je Rovinj doista grad, u kojem se ima što vidjeti i pokazati, neovisno jel' riječ o prelijepim kulisama ili ljudima koji kroz umjetnost i druženje u njima znaju uživati. Uz to kroz performans koji je uključivao povijesnu i tradicionalnu kostimografiju, ples, pjesmu, slikanje, pa čak i ispijanje onog "odličnog i jušnog" Bliz je nesumnjivo opravdao i ovogodišnji pod naslov "Korijeni i travke".

Tijekom današnjeg dana, na repertoaru Blitz-a je i neobična predstava tzv. jestivog kazališta "L'estate.Fine" i članova ansambla Teatro delle Ariette. Početak predstave, koja će se održati u kampanji na području sv. Kristofora (bivši gradski deponij) zakazana je za 19.30 sati. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter