Sretan spoj ideje, izvođača, pokrovitelja i publike

Nataša Dragun: Nastupit će skoro sto izvođača, od kojih su neki sudionici od prvog koncerta
Nataša Dragun: Nastupit će skoro sto izvođača, od kojih su neki sudionici od prvog koncerta

Sedamnaesto izdanje koncerta "Flauta, sax i prijatelji" održat će se ove nedjelje, 26. listopada u 20 sati u Domu hrvatskih branitelja. O ovogodišnjem izdanju razgovarali smo s inicijatoricom i glavnom organizatoricom tog glazbenog zbivanja, poznatom pulskom flautisticom Natašom Dragun.

- Manifestacija je došla do svog 17. izdanja. U čemu je tajna kontinuiteta ovoga koncerta koji je postao već tradicionalan za posljednju nedjelju u listopadu?

- Zaista vrijeme leti, i meni je teško povjerovati da je već sedamnaest godina od prvog koncerta prošlo, a svi smo i dalje puni entuzijazma, ideja i želje da se stvori pozitivna atmosfera. Te jedne obično prohladne jesenje večeri. Uz mnoštvo sudionika i uz podršku mnoštva posjetitelja dosad smo uspijevali, pa je možda to tajna kontinuiteta. I, naravno, bez pokrovitelja i sponzora koji su također dio tima ove manifestacije, kontinuiteta ne bi bilo. Dakle, sretan spoj se dogodio i traje već skoro dva desetljeća - ideja, izvođači, pokrovitelji i publika.

- Tko će biti ovogodišnji prijatelji i kako je osmišljeno ovogodišnje izdanje?

- I ovogodišnje izdanje, kao i sva prethodna, nudi različite glazbene doživljaje: ima klasike, rocka, jazza i etna. Nastupit će skoro sto izvođača, od kojih su neki sudionici od prvog koncerta, neki povremeno, a neki prvi put. Kao i u žanrovskom smislu, vrlo smo raznoliko društvo. Od provjerene ekipe i velikih ansambala tu su nezaobilazni Puhački orkestar grada Pule (dirigenti Ante Dobronić i Branko Okmaca) i Big Band Pula (voditelj Branko Sterpin), zatim sastavi Ad libitum - koji je već nekoliko puta gostovao, Musicitta - prvi put, te posebno okupljen za ovaj koncert - Elevacion.

Tu je i hrvatsko-austrijski ansambl Fon Fone, te mladi i talentirani pulski Duo Loose, odnosno Sandro Lučić i Irena Vladisavljević. Prvi će put u našem gradu nastupiti i riječki puhački Trio Fiume (Nedžad Karabdić, oboa, Željko Pichler, klarinet i Zdeslav Brnabić, fagot). Solisti su Sedina Cerovac, Linda Uran, Jasmina Makota i Andrej Pezić, Samanta Stell, Aleksandra Golojka i Vedran Vojnić, Vladimir Mlinarić, Vlado Simcich Vava i Željko Riker. Voditeljice programa su Tijana Vukić i Dina Pervan.

- Specifičnost ovogodišnjeg izdanja?

- Više je specifičnosti. Primjerice, bit će jedna svjetska i jedna hrvatska praizvedba. Mlada, talentirana i svestrana glazbenica iz Buzeta Linda Uran (već se predstavila na koncertu Flauta, sax i prijatelji kao solo pjevačica, tada učenica riječke glazbene škole) praizvest će svoju skladbu "Felina pjesma" za klavir solo, s kojom je upisala studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ansambl Elevacion izvest će hrvatsku praizvedbu istoimene skladbe argentinskog kompozitora Alberta Bustosa, u ritmu tanga. Hrvatsko-austrijski sastav Fon Fone, sa sjedištem u Valturi, specifičan je po rjeđe viđenim instrumentima - okarinama i cimbalu. Jedan je od rijetkih u našoj zemlji koji uopće koristi više okarina u svojim aranžmanima, čiji je autor Herbert Haider. A i okarine su specifične već same po sebi - izrađene od keramike, sa svojom posebnom tonskom bojom.

Gostovanje riječkog gitarista, autora, producenta, pisca Vlade Simcicha Vave obećava poseban doživljaj. Izvest će svoju ambijentalnu rock skladbu Tristan da Cunha s albuma "Soundtrack" (proglašen jednim od najboljih instrumentalnih albuma u Hrvatskoj). U čast nedavno preminuloj profesorici flaute Regini Nožica koncert će započeti Milottijevim "Ohridskim biserima", napisanim upravo za nju i supruga Dušana.

- Koncert je izvrsna prilika da se okupe glazbenici koji su rodom iz ovih krajeva, a žive diljem svijeta.

- Točno, to su većinom naši nekadašnji, sada povremeni dragi članovi udruge Puhački orkestar grada Pule, ali ne samo oni. Ove nedjelje stižu riječka, zagrebačka, tršćanska i ljubljanska ekipa. Uz austrijski dio Fon Fonea - ustvari imamo međunarodnu manifestaciju.

- Planirate li proširenje manifestacije?

- Voljela bih snimiti skladbe koje su praizvedene upravo na koncertima Flauta, sax & prijatelji, svake ih je godine bilo, što je već sad dostatno možda i za dupli CD.

- Poruka za kraj?

- Uz "Glazbom protiv nasilja", kao i uvijek kad imam priliku naglasila bih potrebu brige za kućne ljubimce - sterilizirati, udomljavati, pomagati radu udruga za zaštitu životinja, ne napuštat ih i voljet ih. (Vanesa BEGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter