Srebro zlatnog sjaja za Cantus PoPuli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski mješoviti pjevački zbor Cantus PoPuli, unatoč mnogobrojnim preprekama, ali i uz podršku Grada Pule, Istarske županije, Općine Medulin te mnogobrojnih malih sponzora i podržavatelja, otisnuo se na još jedan izazov, natjecanje Rimini International Choral Competition. I opet je Cantus PoPuli sam sebi podigao letvicu koju je i više nego uspješno savladao. S ovog natjecanja koje kvalitetom prijavljenih zborova nadilazi zahtjevnost mnogih, pulski zbor kući odlazi s visokim srebrom, osvojivši 80,38 od ukupno mogućih sto bodova, što bi doduše bodovno bilo dostatno i za ulazak i u prestižan izbor za Grand prix Festivala, no presudila je drugačije mala bodovna razlika.

Dvadesetak europskih i svjetskih zborova ocjenjivao je žiri kojim je predsjedavao poznati litvanski kompozitor mlađe generacije svjetskog glasa Eriks Ešenvalds, uz kojeg su zborove vrednovali i ruski kompozitor i glazbeni edukator Anatoly Kiselev, orguljaš Manolo Da Rold i violončelist Fabio Pecci iz Italije i dirigentica Margrethe Ek iz Norveške.

- I upravo je predsjednik žirija ovogodišnjeg natjecanja u Riminiju iznimne pohvale uputio zboru Cantus PoPuli, potvrdivši im tako da su na pravom putu u svom radu. Eškenvaldsa su Puljani oduševili kako svojim izborom repertoara za samo natjecanje, tako i dojmljivim nastupom na koncertu večer prije. Uspješnom izvedbom pjesama Gaudete, anonimnog autora, Halleluyeah Branka Starca, bugarskom narodnom pjesmom Mari Mome i Engelom, njemačke grupe Rammstein, zbor je došao do svog visokog plasmana koji je, valja napomenuti, izborio u konkurenciji zborova s više natjecateljskog i koncertnog iskustva, a svakako nije zanemariva činjenica da su ostali zborovi natjecanja poprilično stariji od pulskog zbora i mahom imaju bar dvadesetogodišnju tradiciju postojanja. Odlaskom na natjecanje u Rimini Cantus PoPuli je ostvario ne samo svoje prvo natjecanje izvan Hrvatske, već i prilično uspješan koncert, kazala je dirigentica Tatjana Merkl.

Valja spomenuti i soliste zbora, Maju Miljevac, Darija Garbina, Ivanu Polonijo, Dina Topčagića i Daniele Ferra koji su svojim besprijekornim nastupom naglasili kvalitetu, ali i hrabrost Cantusovih pjevača koje Merkl očito inzistiranjem na zahtjevnom repertoaru nema namjeru zaustavljati u pjevačkom razvoju i kvaliteti. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter