Srebrna povelja laniškom ogranku Matice hrvatske

Naslovnica knjige o laniškoj pučkoj školi
Naslovnica knjige o laniškoj pučkoj školi

Na glavnoj skupštini Matice hrvatske, najstarije hrvatske kulturne institucije, održanoj u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, podijeljene su povelje i odličja Matice hrvatske. Među nagrađenima je i laniški ogranak Matice hrvatske koji je primio srebrnu povelju za knjigu "Hrvatska pučka škola u Lanišću u temeljima hrvatskog narodnog preporoda u Istri". Nakladnici su Ogranak Matice hrvatske u Lanišću i Josip Turčinović d.o.o..

Knjigu "Hrvatska pučka škola u Lanišću u temeljima hrvatskog narodnog preporoda u Istri - Spomen-knjiga 160 godina osnovnog školstva u Lanišću", laniški ogranak Matice Hrvatske izdao je lani, a njenim je predstavljanjem u lipnju prošle godine u Lanišću završio obilježavanje 160. obljetnice hrvatske pučke škole i 200. obljetnice rođenja njezina utemeljitelja narodnog preporoditelja, župnika u Lanišću, Jakova Marčelje.

Vladimir Žmak-Štutinov, predsjednik laniškog ogranka Matice hrvatske,ponosan je na srebrnu povelju.

- Za naš mali ogranak ovo je jako veliko priznanje, rekao nam je Žmak koji je ujedno i urednik Spomen-knjige, te autor jednog od priloga objavljenog u knjizi pod naslovom "Hrvatska pučka škola u Lanišću od 1851. do 1918. ".

U njemu Žmak opisuje tijek gradnje i djelovanja škole kao i zasluge župnika Jakova Marčelje i brojnih učitelja kapelana, a potom od 1883. godine, svjetovnih učitelja u opismenjavanju, prosvjećivanju i podizanju hrvatske narodne svijesti u neukome seoskome puku. Marčelja je, uz novčanu potporu stanovnika Lanišća, Podgaća i Prapoća, dao sagraditi školu, ako ne prvu, onda jednu među prvim hrvatskim pučkim školama u Istri, koja u Lanišću djeluje od 1851. godine. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter