Spomenik i podsjetnik na vrijednosti antifašizma


U umaškoj je Gradskoj knjižnici predstavljen zbornik "Narodnooslobodilački pokret na Bujštini / Il Movimento Popolare di Liberazione nel Buiese", kojemu su prisustvovali umaški gradonačenik Vili Bassanese sa zamjenicima, gradonačelnik Grada Buja Edi Andreašić, povjesničar dr. sc. Davor Mandić, mnogi uglednici sa Bujštine i gosti iz Slovenije.

Predsjednik Udruge antifašista Bujštine Anton Kosmina i ravnatelj Gradske knjižnice Umag, odgovorni urednik Zbornika Neven Ušumović, publici su predstavili zbornik, dok se za glazbeni program pobrinuo umaški zbor “Korona”.

Namijenjen povjesničarima

-Zbornik znanstvenih i stručnih radova "NOP na Bujštini / Il MPL nel Buiese", zbirka je radova više znanstvenika, suvremenika i sudionika događaja oslobodilačkog rata tijekom razdoblja 1941. – 1945. godine. Knjiga predstavlja vrijedan doprinos proučavanju NOR-a i pokreta na području Bujštine, premda radovi i izjave, svjedočanstva, nikad objavljeni, čekaju objavljivanje od 1989. godine. Historiografski dio Zbornika čvrsto je utemeljen na arhivskoj građi i sekundarnim izvorima, te je stoga prilog koji će zanimati svakog povjesničara koji se bavio ovom problematikom i inače problematikom nacionalne povijesti 20. stoljeća. No, djelo je ponajprije namijenjeno široj znanstvenoj javnosti, istraživačima i studentima povijesti, ali i široj publici zainteresiranoj za prošlost zavičaja, kaže o knjizi recenzent dr.sc. Darko Dukovski.

Što se tiče nastanka ovog projekta, godine 1985. je Skupština općine Buje ugovorila sa Zavodom za povijesne i društvene znanosti Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci, rad na projektu "Radnički pokret i NOB općine Buje". Zavodu JAZU-a (danas HAZU-a) je prepušteno prikupljanje i uređivanje arhivske i memoarske građe, istraživanje i pisanje originalnih znanstvenih radova za zbornik. Zavod je formirao urednički odbor čijim radom je koordinirao dr. sc. Antun Giron, koji je za ovaj zbornik napisao čak sedam originalnih priloga. Odbor je provjerene i revidirane podatke dao Izdavačkom savjetu zbornika, koji su činile kompetentne osobe s područja Bujštine, a čiji je predsjednik bio Lucijan Jugovac.

Unatoč tome što su svi prilozi bili spremni za tisak 1989. godine, knjiga je svjetlo dana ugledala tek ove godine i to, zahvaljujući novoj inicijativi Antona Kosmine, pročelnika za društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviše Šmalca, te činjenici da je kopiju cijelog nakladničkog projekta sačuvala udovica Antuna Girona mr. sc. Manon Giron.

Odupiru se zaboravu

Za umjetničke fotografije većeg dijela spomenika NOP-a na Bujštini je zaslužan fotograf Neven Jurjak, dok su priloge za tisak pripremile djelatnice Gradske knjižnice Umag.

-Moramo se oduprijeti zaboravu, obilaziti i čuvati spomenike NOP-a na Bujštini, na kojima stoje imena najčešće vrlo mladih boraca i žrtava fašizma, žena i muškaraca koji su se hrabro suprotstavili nepravednom društvenom poretku i teroru okupatora. Želja nam je da i ovaj zbornik bude jedan takav spomenik i podsjetnik na antifašističke vrijednosti, piše Neven Ušumović u predgovoru zbornika. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter