Spomen-knjiga: 160 godina osnovnog školstva u Lanišću

S predstavljanja spomen-knjige u Lanišću
S predstavljanja spomen-knjige u Lanišću

Predstavljanjem knjige "Hrvatska pučka škola u Lanišću u temeljima hrvatskog narodnog preporoda u Istri - Spomen-knjiga 160 godina osnovnog školstva u Lanišću", održanom u prepunoj dvorani nekadašnje školske zgrade, laniški ogranak Matice Hrvatske završno je obilježio 160. obljetnicu hrvatske pučke škole i 200. obljetnicu rođenja njezina utemeljitelja narodnog preporoditelja, župnika u Lanišću, Jakova Marčelje.

Profesor Josip Šiklić uvodno je izložio naglaske iz referata objavljenog u knjizi pod nazivom "Pregled osnovnog školstva u Istri do 1918. godine", a kojim je nastupio i prigodom prošlogodišnje svečane proslave značajnih školskih obljetnica. Mr. sc. Mate Krizman predstavio je svoj rad "Hrvatsko školstvo u Istri u razdoblju između dva svjetska rata", a prof. dr. Darko Gašparović osvrnuo se na prilog dr. sc. Borisa Domagoja Biletića "Književna riječ kao znak hrvatskog identiteta Istre pod fašizmom".

Mr. sc. Božo Jakovljević istaknuo je probleme koji su pratili razvitak hrvatskog osnovnog školstva u Istri tijekom vladavine Austrije, potom Italije, a posebice tijekom i nakon 2. svjetskoga rata. Vladimir Žmak-Štutinov, predsjednik laniškog ogranka Matice Hrvatske i urednik Spomen-knjige, u osvrtu na svoj prilog objavljen u knjizi pod naslovom "Hrvatska pučka škola u Lanišću od 1851. do 1918." opisao je tijek gradnje i djelovanja škole kao i zasluge župnika Jakova Marčelje i brojnih učitelja kapelana, a potom od 1883. godine, svjetovnih učitelja u opismenjavanju, prosvjećivanju i podizanju hrvatske narodne svijesti u neukome seoskome puku. U tu svrhu Marčelja je, uz novčanu potporu stanovnika Lanišća, Podgaća i Prapoća, dao sagraditi školu, ako ne prvu, onda jednu među prvim hrvatskim pučkim školama u Istri, koja u Lanišću djeluje od 1851. godine.

Uslijedio je osvrt na zapise iz rukopisa Mate Žmaka - Matešića o djelatnosti laniške škole u vrijeme pod vlašću Italije, protjerivanju hrvatskih učitelja i otporu učenika i njihovih roditelja fašističkoj ideologiji. Pažnju je izazvao prilog Bruna Cotića, nekadašnjeg učitelja u Lanišću koji je sistematski obradio djelatnost škole od 1945. do 2000. godine, kao i prilozi sjećanja bivših učenika. Uz izraze zahvalnosti učiteljici Mladenki Šverko Cotić koja je 1976. godine među laniškim učenicima 6. i 7. razreda pokrenula inicijativu oživljavanja tradicijskog ćićskog pjevanja, bugarenja, zapjevala je Ženska vokalna skupina "Lanišće".

Promociji je nazočio prof. dr. sc. Nevio Šetić, koji je u predgovoru zapisao da ovo zavičajna štivo pruža upoznavanje i onih hrvatskih vrijednosti i nacionalnih supstanci, kao što je i književna riječ, koja je pisana za hrvatski puk i koja je utjecala na čuvanje njihova identiteta. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter