Spletke, intrige i sretan završetak

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Prvi ovosezonski premijerni naslov riječke Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca bio je onaj Tita Makcija Plauta "Le fatiche di Pseudolus/Pseudolusove muke", temeljen na dijalozima preuzetim iz Plautovih komedija "Hvalisavi vojnik", "Lažljivac" i "Avet". U režiji i adaptaciji Giovannija Battiste Stortija, povezani su likovi, kao i dijelovi fabule iz svih tih komedija. Predstava je s dvije izvedbe gostovala u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

Munjeviti razvoj događaja

Naslovni junak je rob Pseudolus (Giuseppe Nicodemo), oko čijeg se lika i djelovanja stvara cjelokupni zaplet tipičan za Plautova djela. Konfuzija, brojni likovi s pričama koje se spajaju i razdvajaju te neizostavan sretan završetak, sastavni su dio ove predstave u znaku duhovitih replika, muzičkih isječaka, veselja i smijeha na pozornici.

Radnja se odvija prilično ubrzano, uz munjevit razvoj događaja. Pseudolus, u zamjenu za slobodu, nudi pomoć svojem mladom gospodaru Calidoru da dobije naklonost lijepe robinje Philije. Tada saznaju da je robinja prodana bogatom centurionu. Na taj način počinju Pseudolusove spletke, gdje se javlja sve više i više likova sa svojim spletkama i intrigama i gdje nastaje opći kaos.

Neprestano se izmjenjuju komične epizode, a aluzije, igre riječima i šale nastavljaju se bez prekida. Naravno, likovi su kao što se i očekuje od takve komedije, nositelji određenih ljudskih karakteristika i mana, koje su ovdje posebno naglašene, a što su glumci vrlo sugestivno i uvjerljivo prenijeli.

Naravno, stalno se iz jedne teme prelazi na drugu, tako da je komedija u znaku prave mješavine žanrova, podžanrova, a ima tu i elemenata jazza, no premda su glumci cijelo vrijeme izvrsni i vrlo ekspresivni, na trenutke se osjećala neka nedorečenost u povezivanju raznih segmenata, svojevrsna nepovezanost, koja je možda i namjerna, zbog same strukture Plautovih djela koji podrazumijevaju svojevrsnu "zbrčkanost".

U ostalim ulogama pojavljuju se Bruno i Elvia Nacinovich, Alessandro Maione, Rosanna Bubola, Leonora Surian, Mirko Soldano, Elena Brumini, Lucio Slama, Anton Toni Plešić, Alida Delcaro, Andrea Slama i Denis Brižić.

U predstavi sudjeluju i članovi riječkog Baleta: Svetlana Rassklazova, Svetlana Andrejčuk, Marina Grgurić, Danijela Menkinovski, Dmitrij Andrejčuk, Vitalij Klok, Daniele Romeo te Joseph Cane. Koreografiju je zajedno s članovima Baleta osmislila Elena Brumini, scenografiju Toni Plešić, a kostime je kreirala Sandra Dekanić. Originalnu glazbu skladao je Zvjezdan Ružić, a izvodi ju uživo jazz band što ga čine i Filippo Orefice, Luka Veselinović i Adriano Bernobić.

Komedija zapleta

To je prije komedija zapleta negoli komedija karaktera, iako je predstavljen čitav šaroliki spektar ljudskih karaktera, vrlina, vještina, mana, u čemu su se glumci izvrsno snašli. Riječ je o već dobro poznatim glumcima koji su se okušali u najraznijim ulogama. Napomenimo da je glumica Elena Brumini ovoga puta i koreografkinja.

Akteri predstave ispraćeni su dugotrajnim aplauzom publike u INK-u, kao uostalom i sva gostovanja Talijanske drame u Puli. (Venesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter