Spasojević nezaboravni dobri duh festivala

Izložba 'Dobri duh festivala'
Izložba 'Dobri duh festivala'

Puno dobrih emocija i prisjećanja na dojmljive epizode pulskoga stvaralaštva bilo je sinoćnje otvorenje izložbe festivalskih plakata Predraga Spasojevića u prostorijama pulskog Srpskog kulturnog centra. Brojna je publika još jednom s divljenjem razgledavala plakate koji su obilježili posljednjih tridesetak godina pulskih festivala, prisjećajući se raznih epizoda njihova nastajanja.

Bili su tu plakati Pulskog filmskog festivala, ali i drugih manifestacija jer je Predrag Spasojević (1959. – 2010.), grafički dizajner i umjetnik, svojim provokativnim i originalnim radom uvelike obogatio vizualni identitet brojnih značajnih manifestacija.

O izložbi, naslovljenoj "Dobri duh festivala", u vrlo lijepo uređenom prostoru, gdje su izložene i skice Predraga Spasojevića te ostali predmeti vezani uz njegovo djelovanje, govorila je povjesničarka umjetnosti Jerica Ziherl. Pozdravne riječi su u ime domaćina izrekli Olivera Jović i Milan Rašula te ravnateljica festivala Gordana Restović.

- Drago mi je da je ova izložba dio festivalskog popratnog programa, svi znamo kako je veliku ulogu imao Spasojević u samoj realizaciji festivala, što se tiče vizualnog identiteta, to je naš dobri duh, dragi prijatelj, i dirnuta sam ovom izložbom, kazala je Restović.

- Svaki plakat donosi posebnu priču vezano uz nastanak, kazala je Ziherl.

Za glazbeni ugođaj pobrinuo se gitarist Henk Verdonkschot. Otvorenju su nazočili brojni Spasini prijatelji, kolege umjetnici, a štih samome prostoru dali su njegova supruga Biserka te bliska suradnica Feodora Gubaš-Štifanić. (Vanesa BEGIĆ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter