Šoljanovi dani: Nagrađeni učenici na temu Matoša

Nagrađena pulska gimnazijalka Lara Ljubišić, Melita Jurkota i Boris D. Biletić (M. ĆURIĆ)
Nagrađena pulska gimnazijalka Lara Ljubišić, Melita Jurkota i Boris D. Biletić (M. ĆURIĆ)

U Rovinju u počeli su 19. dani Antuna Šoljana u znaku 100. obljetnice rođenja Antuna Gustava Matoša. U MMC-u rovinjskoga Pučkog otvorenog učilišta podijeljene su nagrade istarskim srednjoškolcima za radove na temu "Književno djelo i lik A. G. Matoša".

Prva nagrada nije dodijeljena, a druga je pripala Sari Tikel (3. razred Srednje škole Vladimira Gortana Buje - mentorica Nataša Pećelat), a dvije treće Lari Ljubišić (2. razred pulske Gimnazije - mentorica Zlata Knez) te Michaelli Murtić (1. razred Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - metorica Dolores Petrinić). Tako je odlučio žiri: Boris Domagoj Biletić, ravnatelj Gradske knjižnice Matije Vlačića Ilirika u Rovinju, Sonja Dušić, profesorica iz Rovinja, Stanislav Habjan, dizajner iz Zagreba i Melita Jurkota, voditeljica programa POU-a Rovinja.

Učenicima se zahvalio predsjednik Društva hrvatskih književnika dr. Božidar Petrač, a pripale su im nagrade u bonovima od po 1.000 i 500 kuna za kupnju knjiga po vlastitom izboru.

Na natječaj je pristiglo 20 radova: devet iz Buja, četiri iz Pule te dva iz Rovinja, a među njima su bili radovi iz Zaboka te Nove Gradiške i Požege koji nisu ušli u izbor.

Pred učenicima, njihovim mentorima i Rovinjcima prvu sesiju o Matošu iznijeli su Zdravko Zima, Milana Vuković Runjić i Sibila Petlevski. U kazalištu Gandusio prikazana je potom predstava "Romansa o tri ljubavi" na tekst Antuna Šoljana Scene 10410 iz Gorice u režiji Tomislava Pavkovića.

Sutra se 19. dani Antuna Šoljana nastavljaju znanstvenim skupom, odnosno nizom referata na temu Matoša. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter