Smoković: Pjesme-priče o dječjim svjetovima


Krajem prošle godine predstavljena je knjiga za djecu autorice Davorke Smoković iz Potpićna "Anđeo na biciklu". O tome smo već nešto izvještavali. Ipak, knjiga koja sadrži pjesme za djecu, od duhovnih, onih iz svijeta flore i faune, svjetova dječjih igara, zabave i razonode do onih poučnih s naglašenijom didaktičkom funkcijom, zaslužuje još jednu pažnju, pogotovo jer je nastala u tzv. Školskoj knjižnici.

Djela što pripadaju dječjoj književnosti osvajaju vedrinom, temeljena su na dječjoj igri i odlikuju se imanentnom po(r)ukom. Premda je poznati talijanski kritičar i filozof Benedetto Croce smatrao da čista umjetnost (l'arte pure) nije namijenjena djeci, mnogi su znanstvenici dan-danas mišljenja da je takva književnost djeci ne samo namijenjena, već i itekako potrebna.

Učiteljice i djeca

Pisati za djecu nije lako, to je možda najteže, jer djeca su najzahtjevnija publika, odmah će dati do znanja sviđa li im se nešto ili ne, i neće taj odgovor zapakirati u rukavicama. U Istri sve više i više autora s manjim ili većim uspjehom piše za djecu. Dovoljno je pogledati ovih dana i prisjetiti se s ovih istih stranica uradaka Lorene Krizmanić i njenih učenika iz Kanfanara, ili već nadaleko poznate Tatjana Pokrajac Papucci iz Rovinjskog Sela, kao i ranije Slavice Lončarić iz Pule.

Kreirati za najmlađu dobnu publiku odlučila se i Davorka Smoković, koja donosi dugačke pjesme-priče u kojima prezentira različite tematske i interesne sfere. Ima tu tipičnih momenata i elemenata iz djetinjstva, igara i odnosa u obitelji te s prijateljima, kao i vjerske tematike, koja je uvijek prisutna u autoričinim uracima.

Dječje ilustracije

Smoković donosi i rime u svojim radovima, a poradi dužine, uraci su joj više nalik pričicama u stihovima negoli čistom poetskom žanru. Radovi su namijenjeni i djeci manje dobi, koji još nisu u stanju samostalno čitati i kojima će čitati odrasli prije spavanja, kao i djeci koja već samostalno čitaju, i koja će se možda prepoznati u nekom od likova koje ova autorica stvara.

Ilustracije u knjizi izradila su djeca osnovnih škola iz Pule, Labina, Potpićna, Svete Katarine, Sv. Petra u Šumi, Kršana i Pazina pa na taj način dolazi do izražaja i ona dječja komponenta stvaranja knjige, koja je itekako potrebna i nadasve korisna, jer djeca na taj način postaju koautori.

Na koricama su dijelovi iz tih crteža, a posložila ih je Davorka Vadanjel. Grafički urednik je David Ivić, a nakladnik "Josip Turčinović" iz Pazina. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter