Slike, grafike i fotografike Marija Rosande

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najopširnija izložba radova Marija Rosande – njegovi likovni radovi, fotografije i fotografike, mogu se razgledati do 18. kolovoza, svakodnevno od 18 do 22 sata, u galeriji Stari grad u Kandlerovoj 14 u Puli.

Ovom su prilikom izloženi njegovi radovi iz serija „Kamfor 1“ i „Kamfor 2“, neke figurativne slike iz ranijih faza, fotografije kojima se nedavno predstavio prilikom otvorenja društvenog doma u Pješčanoj Uvali, radovi s tematikom svemira te njegove sugestivne i impresivne fotografike.

Mario Rosanda bavi se likovnim izrazom, fotografijom, ilustracijom, vinjetama, kombiniranjem tih izraza, a piše i SF te fantasy pripovijetke.

U izloženim radovima vidljiv je njegov afinitet prema svemirskim prostranstvima te prema eksperimentiranju, a teži i kontrastima među bojama te prikazivanju odnosa između detalja, odnosno minimalizma i beskrajnosti.

Izrazita je zavičajna, lokalna dimenzija, ali i svemirska, u neobičnoj simbiozi. Okviri njegovih radova su poput prozora iza kojih se kriju čitave priče, stvarajući simbiozu atemporalnih dimenzija.

Rosanda je sklon eksperimentiranju u raznim umjetničkim žanrovima, a i u fotografskom izričaju ide tim tragom.

Ovaj je umjetnik 1997. godine osvojio prvo mjesto na međunarodnom natječaju za SF grafiku, 1999. i 2000. dobio je nagradu European Newspaper Award of Excellence za dizajn novinske duplerice, a 2001. nagrađen je na vodnjanskom ex temporeu za sliku u tehnici uljana pastela na akvarel papiru. Nagrađivan je i za svoj književni rad.  (Napisala i snimila Vanesa BEGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter