Slam je ono što ja jesam

Aleksandra Mandić (D. MEMEDOVIĆ)
Aleksandra Mandić (D. MEMEDOVIĆ)

Vinkuranska pjesnikinja Aleksandra Mandić predstavit će se s programom slam poezije u petak u 20 sati u pulskoj galeriji Cvajner. Tim smo povodom razgovarali s autoricom.

- Kako bi neupućenima objasnili što je to slam poezija?

- Slam je nešto između kazališta i stand upa, a nije ni jedno ni drugo. Slam su zanosni poetski događaji koji su fokusirani na pažnju publike usmjerene na izvedbu poezije koja je sastavljena, "brušena" i uvježbavana s ciljem da bude izvođena, veoma često u natjecateljskom duhu.

- Koliko znam, u Hrvatskoj postoji scena, odnosno krug ljudi koji njeguje ovaj izričaj. Kako je na ovom mikroprostoru u Istri odnosno Puli, ima li vas još koji se bavite time?

- Postoje DIM-ovci. S njima sam počela nastupati prije nešto više od dvije godine. Danas nastupam sa DADAntima iz Splita i SODOM-om iz Zagreba. Jedan od kolega u DADAntima je prvak Hrvatske u slamu i predstavlja nas na europskom prvenstvu u Estoniji, vrsni slamer Željko Barišić, potom Velimir Forentić-Delonov i naravno Barba Franko Buršić te još mnogi drugi. Dok u SODOM-u pozornicu dijelim s Mariom Kovačem, čovjekom kojeg neizmjerno cijenim i poštujem zbog njegove osobnosti, kvalitete rada, te šarolikosti i raspona u kojem kao umjetnik djeluje, pa Žarkom Jovanovskim koji je živuća legenda hrvatskog slama i još mnogima drugima.

- Kako ste se zainteresirali za ovaj žanr?

- Prije nego što su me DIM-ovci pozvali da s njima nastupam nisam niti znala čime se zapravo bavim, i što je to što ja pišem. Slam je ono što ja jesam.

- Kako ste se odlučili za samostalni nastup? Hoćete li u Cvajneru imati i nekog gosta?

- Imala sam u planu nastupiti sa DIM-om u Cvajneru. No spletom okolnosti odlučila sam se za samostalan nastup.

- Što ćemo čuti u petak navečer u Cvajneru. Hoćete li izvoditi samo svoju poeziju ili i tuđe stihove?

- Slameri izvode isključivo autorsku poeziju. Iskoristila bih priliku da ovim putem pozovem sve one koji pišu stihove i koji žele svoje stihove izvoditi javno da dođu, ostave mi svoj kontakt i neke radove, te da vide jedno lice slama koje ćemo pokazati, jer slam se može izvoditi na više načina. Nastupit ću u kreaciji iz trgovine Angels Wedding, a zbog njih se na svakom nastupu osjećam i izgledam kao dama pa im se ovaj put još jednom zahvaljujem.

- Što želite postići ovim nastupom?

- Meni jednostavne stvari nikad nisu bile privlačne, uvijek sam radila nešto drugačije i novo, pa sam i ovog puta ispred sebe stavila izazov koji će mnogima zvučati nespojiv - duhovna/misaona poezija i politička/aktivistička poezija. Sam naslov vjerujem da govori puno - "Antipolitička duhovna misao".

- Imaš li još neke hobije, osim slam poezije?

- Slam nije moj hobi. Ja od pisanja živim. S pisanjem poezije sam počela u trećem razredu osnovne škole. Prvi roman sam napisala još u pubertetu. Imam tri neobjavljena romana iza sebe. Neobjavljena iz razloga što je svaki kraj koji sam do sada napisala bio već viđen, a to nije dovoljno dobro. Trenutno po svom romanu "Pomrčina" koji je erotska triler drama, na prijedlog kolege Marija Kovača pokušavam napisati scenarij. Hoću li uspjeti, to još ne znam. Ali zaista se trudim i strašno je teško. (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter