Skupina Trapula predstavila se u galeriji Poola

Predstavljanje skupine Trapula u pulskoj galeriji Poola (N. LAZAREVIĆ)
Predstavljanje skupine Trapula u pulskoj galeriji Poola (N. LAZAREVIĆ)

Nakon predstavljanja riječkoj publici prije par mjeseci, večeras je neformalna skupina Trapula svoje projekte/nacrte/ideje izložila sugrađanima u pulskoj galeriji Poola. Skupinu čine pulski arhitekti Leonid Zuban, Dino Krizmanić i Bruno Juričić, dizajner svjetla Dean Skira, umjetnici Robert Pauletta i Bojan Šumonja te novinar Sven Semenčić. Bliski idejama environmental-arta,  izvode multidisciplinarne umjetničke zahvate, instalacije i intervencije, s naglaskom na nove tehnologije, materijale i postupke u javnom prostoru, a u kojima se prožimaju ekologija, umjetnost, turizam, edukacija i znanosti. Cilj im je stvarati prepoznatljive vizualno perceptivne repere visoko umjetničke i estetske naravi, koji mogu postati nositeljima suvremenog identiteta određenog područja.

Dosad su radili na više projekata u Puli, Premanturi, Labinu i Rabu, no kako je prilikom otvaranja izložbe rekao Pauletta, "dugo se pregovaralo, ali se ništa nije realiziralo, a sumnjam i da hoće". Želeći približiti nastojanje skupine, spomenuo je primjer orgulja u Zadru. Fotografijama i pratećim tekstom predstavljeno je pet instalacija/objekata.

"Trapula 01" originalno je planirana za postav na zaštićenom području rta Kamenjak u Premanturi, a sastoji se od nekoliko stotina tradicionalnih ribarskih alatki - vrša (trapula). Objekt je interaktivne naravi, u njega znatiželjnik ulazi i ostavlja svoj trag u obliku pisma, predmeta ili poruke. Za potrebe izrade trapula, kazao je Pauletta, mogla bi se organizirati radionica na kojoj bi lokalni ribari podučavali i vodili zainteresirane kroz cijeli proces izrade vrše, istovremeno ih podučavajući o načinu i mogućnostima takvog načina ribarenja.

Zanimljivim radom "Trapula 02 - portal" predviđa se privremeni ljetni paviljon na zvoniku pulske katedrale. Instalacijom bi zvonik postao landmark i svojevrsni portal, odnosno ulaz u ljetna zbivanja Kandlerove ulice, koji bi kao ljetni art paviljon omogućio promatranje Pule putem camere obscure. Planirani zahvat odnosi se na vanjsku oblogu zvonika, koji se prekriva reflektivnim panelima. Paneli se oslanjaju na gornji podest i vežu se za postojeću konstrukciju. Postavljanje instalacije obavlja se bez ikakvog bušenja i fiksiranja.

 Projekt "Trapula 03" predviđen je na Rabu, a rad podrazumijeva tri faze koje se nadovezuju na lik i djelo teoloag-ekumeniste Marka Antuna de Dominisa u današnjem kontekstu Raba, srednjovjekovnog grada s četiri zvonika. Središnja instalacija "Biskupov štap/ Crosier" bila bi locirana iznad kružnog zrcala koje je smješteno u srcu apside nekadašnje bazilike, a projekt planira i osvjetljavanje Školjića na ulazu u luku Rab, čime se obilježavaju istraživanja na polju svijetlosti Marka Antuna de Dominisa. Rasvjetni sustav predviđa dinamičnu instalaciju korištenjem RGB LED reflektora, a čitav bi sustav koristio minimalnu količinu električne energije.

"Trapula 04" vezana je uz činjenicu da se u Labinu prošle jeseni održao međunarodni znanstveni skup posvećen djelu i ostavštini Matije Vlačića (Flacijusa) Ilirika, a tim je povodom Grad Labin bio zainteresiran za postavljanje kvalitetnije i dugoročnije signalizacije skupa. Skupina Trapula predložila je "skulpturalnu" višefunkcionalnu instalaciju vezanu za akronim Matije Vlačića (Flacijusa) Ilirika - MVFI, ispisan majuskolom crvene i crne boje. Ideje skice predlažu, ovisno o određenom punktu, mogućnost da se putokazi primjene kao postav parkovnih klupa, samostojećih putokaza-skulptura, mobile ili info punktova.

     "Trapula 05 - art park" je multinamjenska galerija na otvorenom, a planirana je na Verudeli. Sadrži niz "umjetničkih" intervencija i atrakcija namijenjenih djeci i odraslima, a arhitektonska geometrija parka nastala je kao algoritamski preslik noćnog neba Pule kakvo će se vidjeti solsticijske noći ove godine. U jednom dijelu art-parka predviđena je pozornica koja se može koristiti na više načina i prilagođavati kazališnom, filmskom i koncertnom programu.

(Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter