Sjedinjenje u galeriji

Dina Ivan i fotografije "Gole subjektivnosti" (M. ANGELINI)
Dina Ivan i fotografije "Gole subjektivnosti" (M. ANGELINI)

Vrlo iskrene, neposredne, nenametljivo nježne, tople i prisne fotografije nagih i muških ženskih tijela u svakodnevnim situacijama dok kuhaju kavu, rade jogu, odmaraju se... čine  izložbu fotografija "Gola subjektivnost" zagrebačke umjetnice i slobodne novinarke Dine Ivan, i koje su od ponedjeljka izložene u Galeriji Cvajner te je tom prigodom izveden performans "Bog u galeriji".

Seksualnost i osobnost

"Oni su svi goli. To nisu crno­bijela tijela na koje lijepo pada svjetlost i čini igru tame i svjetla, pretvarajući tijela u skladne kipove, to nije erotičnost sama po sebi, misteriozna i ona koja se sama naslućuje. To su opušteni ljudi u nekim svakodnevnim situacijama, koji su goli i vide im se lica, i ona opuštena, gola i otvorena. Oni se sasvim vide. Bježala sam od stereotipa (u prikazivanju seksualnosti) i općih mjesta. Željela sam povezati seksualnost i osobnost i učiniti je vidljivom, ne tabuiziranom i ne pretjeranom, onoliko vidljivom koliko je vidljiva i na ljudskom licu ­ kaže autorica o radovima koji odišu smirujućim optimizmom svakodnevnice, koja je posebna u svojoj prirodnosti.

Dok se u fotografijama bavi seksualnošću, u performansu, koji je u Puli doživio svoju pretpremijeru u galeriji, umjetnica, kako je u uvodnom djelu istaknula povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, teži ka jedinstvu i gotovo zaziva duh panteističke filozofije. gdje Bog ne postoji kao samostalno biće, odvojen je od pojavnosti i poistovjećen je s prirodom, ljudima i prostorom. "Bog nije riječ koja pripada samo crkvama. Bog ne pripada crkvama. Mogla sam reći Svemir, Smisao, Sve, Dobrota, Ljubav, ali ne stidim se reći Bog. Željela bih prizvati tu kvalitetu ­ u galeriju. Ali ne stidim se ni reći

da je Bog energetsko­alkemijski način sjedinjavanja. A sjedinjavanje je ključ umjetnosti i rada", ističe pred performansom Ostojić Cvajner, naglasivši da umjetnica govori o hrabrosti, ženskoj (r)evoluciji u nekoliko koraka ispred i iznad rodne različitosti. Nastavak je to performansa "Prolazak kroz Zid", u kojem autorica govori o sukobu okoline i osoba drugačije seksualnosti, povlačeći paralele s ratom, osobnim, rodnim društvenim. U performansu

umjetnica je plesala, ležala i monološki ponavljala stihove kao u vođenoj umjetničkoj (kolektivnoj) meditaciji u galeriji ili, kako i sama umjetnica kaže, u "metodi transa i kibernetičke sistemske terapije" koja poziva na povezivanje ­ s okolinom i samim sobom.

Angažirana umjetnica

Dina Ivan diplomirana je novinarka, umjetnica i LGTB aktivistica objavila je nekoliko priča (bajki) i pjesama. Izložba "Gola subjektivnost" prikazana je u listopadu 2012. godine u Kuli Lotršak u Zagrebu i u svibnju 2013. na queer- fem­festivalu u Beču. Izlagala je i u inozemstvu, a trenutno radi na doktoratu na Alpen – Adria Univerzitetu u Klagenfurtu s temom povezivanja znanosti, umjetnosti i edukacije. Osnivačica je udruge "Mirovna škola". (Lara BAGAR, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter