Sjajne autorice iz Osnovne škole Stoja

Penjačke vještine na Libriću (Danilo MEMEDOVIĆ)
Penjačke vještine na Libriću (Danilo MEMEDOVIĆ)

Kraj osmog Monte Librića - festivala dječje knjige koji se održavao od 20. do 26. travnja u Zajednici Talijana obilježilo je predstavljanje knjiga, odnosno još neobjavljenih publikacija mladih autorica te završetak penjanja na stijeni kao glavna atrakcija. Brojna je publika bodrila male penjače, a svi su oni zasluženo dobili diplomu jer su pokazali veliku spretnost.

Anja Kuzmić, osmašica iz OŠ Stoja predstavila je svoj nevjerojatno zreli uradak, knjigu "Sjeverojug" koju je sama i napisala i ilustrirala, a koji je objavila udruga Kolibra iz Karlovca u sklopu projekta-natječaja Moja prva knjiga.

Ekološka tematika

Maja Kurs, govoreći o ovome natječaju, kazala je da se na taj način potiče pisanje i ilustriranje vlastite slikovnice kod najmlađih, te da onda najbolje radove izabiru Silvija Šesto i Sanja Pilić.

Anja Kuzmić u potpunosti je sama pripremila ovu knjigu, čije je izdavanje potpomoglo, u sastavu ovoga natječaja-projekta i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a mentorica joj je u njezinome radu bila školska knjižničarka Amadea Draguzet.

Anja je inače odlična učenica, svira klavir, pohađa Studio Zaro, puno je puta nagrađena za svoj slikarski rad, koji je krasio i lanjsko izdanje manifestacije "Neka moja Istra blista", puno čita i svašta kreativno radi.

- Najviše volim slikati akrilom i suhim pastelom, a imam velike ambicije, želim uspjeti. Ništa mi nije teško, za sebe i svoje potrebe crtam od kada sam bila u stanju držati olovku u ruci, a ilustracije u ovoj knjizi spoj su akrila i tankog flomastera. Najprije sam krenula od teksta i osmišljavala sam likove, a potom oslikavala. Lakše je raditi po svome tekstu, dosta sam samokritična i nastojim doći do najboljeg mogućeg rezultata. U ovoj knjizi je govora o jednoj ekološkoj tematici, ovdje životinje čine vrh hranidbenog lanca, a potom su tu ljudi, veli simpatična Anja koja priprema i izložbu slika o kojoj nije željela još puno toga otkriti.

Veli da sluša glazbu dok stvara, da voli indie rock, od prvog razreda na dalje ima prosjek 5,0, a za realizirat ovu knjigu trebalo joj je oko pola godine.

Iako nemaju još objavljenu knjigu, vrlo su talentirane i svestrane sestre Maja i Neva Šebelić iz OŠ Stoja, koje su se jučer ujutro predstavile na piknikiću.

Ove polaznice Pustolovnog ljeta s Monte Librićem pišu i ilustriraju, a Maja je kreirala jedno sasvim posebnu eko-slikovnicu, s vrlo poučnom temom gdje pokazuje svoju ljubav i brigu prema prirodi. Tu govori o veterinarki Lili koja je srela Mišicu bolesnu zbog zagađene rijeke… Njezina knjiga, koja još nije tiskana, postigla je sjajan uspjeh na natječaju Moja prva knjiga.

Ona je napravila i Vježbenicu sestri Nevi kada je trebala krenuti u prvi razred, a potom se i Neva, prvašica, posvetila izradi Vježbenica, koje sadrže različite crteže, brojke, zadatke, a na to se odlučila jer je vidjela da je drugoj djeci dosadno. Njezine vježbenice sadrže raznolike zadatke, kao što su to naprimjer dodati brojeve, usporediti razne situacije, zbrajanje, oduzimanje. Obje sestre imaju puno hobija te pohađaju razne slobodne aktivnosti.

Nola voli knjige

U programu Knjige papam u subotu navečer sudjelovali su članovi poznatog pulskog sastava Nola Gabi i Marijan, koji su i zapjevali.

Bilo je tu govora o brojnim temama, o njihovoj ljubavi prema glazbi, pjesništvu, nastupima, o činjenici da Marija piše tekstove, kako se dogodi taj feeling za pjesme, njihovoj djeci, čitanju knjiga djeci… (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter