Siječanj u INK: Stilske vježbe i Jesenja sonata

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Nakon pauze zbog blagdana, Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula kreće u novu sezonu u četvrtak, 12. siječnja. Od 12. do 14. siječnja odigravat će se reprize predstave Dalibora Matanića "Egzorcizam".

Moderno društvo se svakim danom sve više udaljava od etike i humanih principa. Materijalni svijet se očajnički bori sa svojim krajem te nemilosrdno nasrće na duhovnost. Crkva je izgubila snagu te gubi poklonike. Slučaj djevojke Maše Artuković za koju se sumnja da bi mogla biti opsjednuta sotonom okuplja Svećenika posrnulog u vjeri koji se sprema napraviti svoj prvi egzorcizam, psihijatricu Sofiju s izraženom netrpeljivošću prema religiji, Lidiju, novinarku konzervativne crkvene televizije koja ima namjeru pred kamerama raskrinkati egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi, njenog snimatelja Borisa koji poznaje Mašu iz djetinjstva te Mašinu sestru Veru ogrezlu u religijski fanatizam koja dočekuje sve njih u nadi da će se stanje njene sestre popraviti.

Glume Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Senka Bulić, Lana Gojak, Janko Popović Volarić i Marko Braić.

Zagrebački Studio smijeha stiže 16. siječnja u 20.30 sati s "Best of ladies stand up", a legendarne "Stilske vježbe" ponovno se vraćaju u četvrtak, 19. siječnja. O toj predstavi rečeno je i napisano sve, i već sam spomen njezina naslova nudi garanciju za kazališnu čaroliju i užitak.

"Jesenja sonata" Ingmara Bergmana HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke gostovat će 24. siječnja u 20 sati. Majstor portretiranja kompleksnih i nepovratno zamršenih ljudskih odnosa, Ingmar Bergman 1978. godine piše "Jesenju sonatu", koncentrirajući se na lik slavne pijanistice Charlotte koja se, potresena smrću svoga muža, nakon godina odsutnosti vraća u svoju obiteljsku kuću. U njoj je, kao i godinama prije, čekaju njezine kćeri Eva i Helena, koje i dalje žive posljedice nedostatka majčine ljubavi. Glume Mira Furlan, Marija Tadić, Jelena Lopatić i Leon Lučev. (V. BEGIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter