SF: "Artefaktom" nagrađeni Pušić, Rendić i Krivac

Dobitnici nagrade Artefakt za kraće forme: Andrina Pušić i Igor Rendić (D. ŠIŠOVIĆ)
Dobitnici nagrade Artefakt za kraće forme: Andrina Pušić i Igor Rendić (D. ŠIŠOVIĆ)

Andrina Pušić, Igor Rendić i Enver Krivac ovogodišnji su dobitnici nagrade "Artefakt", koju riječka udruga ljubitelja fantastike "Treći zmaj" dodjeljuje za najbolja u protekloj godini objavljena domaća prozna ostvarenja znanstvene fantastike i srodnih žanrova.

Andrina Pušić nagrađena je u kategoriji kratke forme (priče do deset kartica) za priču "Otok ispunjenih želja" objavljenu u lanjskoj zbirci "Turističke priče" pazinskog Festivala fantastične književnosti, Igor Rendić nagradu je dobio u kategoriji srednje forme (priče od 10 do 100 kartica) za priču "Jednom negdje" koja je objavljena u devetom broju zagrebačkog SF časopisa UBIQ, dok je Enver Krivac "Artefaktom" nagrađen za roman "Ulica Helen Keller" koji je objavila riječka Naklada Zigo.

Nagrada "Artefakt" ustanovljena je tek prije dvije godine, kao pandan zagrebačkoj nagradi "Sfera" koja se, u travnju na zagrebačkog SF konvenciji Sferakon, također dodjeljuje najboljim djelima iz godišnje žanrovske produkcije, ali u puno više kategorija. Pratiteljima domaće književne fantastike je, nakon uvođenja "Artefakta", zanimljivo uspoređivati ima li istovjetnosti ili razlika među dobitnicima zagrebačke i riječke nagrade, pa je tako ove godine ispalo da je jedino Igor Rendić zaslužio i "Sferu" i "Artefakt", dok su Andrina Pušić i Enver Krivac nagrađeni samo u Rijeci.

Konvencija Rikon, održana minulog vikenda po petnaesti put, okupila je u novoj zgradi Filozofskog fakulteta u sveučilišnom kampusu, poveći broj ljubitelja fantastičnih žanrova iz Hrvatske i susjednih zemalja. Organizator, udruga "Treći zmaj", predstavila je na Rikonu novi, 13. broj svog sve boljeg fanzina "Eridan", a gostima konvencije ponuđen je niz zanimljivih predavanja, radionica, okruglih stolova, kvizova, igara i filmskih projekcija.

Vizualnoj živosti konvencije pridonio je i tzv. "cosplay", natjecanje u originalnosti i atraktivnosti kostima likova iz fantastičnih djela i filmova ili stvarne povijesti. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter