Seks, laži… i to je uglavnom to

Mila Elegović i Vedran Mlikota kao preljubnički par u "Istini" (M. ANGELINI)
Mila Elegović i Vedran Mlikota kao preljubnički par u "Istini" (M. ANGELINI)

Što je istina nisu se složili svi filozofi ovoga svijeta, a to je primijetio i glavni lik komedije "Istina" Floriana Zellera u režiji Danka Ljuštine nastale u koprodukciji HNK Zadar i Kazališne družine Glumci u Zagvozdu koja je sinoć gostovala u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. U ovoj očekivano zapetljanoj priči o bračnoj nevjeri imamo Mikija (Vedran Mlikota) koji muti sa Anom (Mila Elegović) suprugom svog najboljeg prijatelja Davora (Damir Poljičak) te Miki to pokušava sakriti od svoje supruge Lele (Hana Hegedušić).

Kod ovakvih priča najbitnije je kako će se taj čvor obmana raspetljati pa tako prvo Miki doznaje od Davora da ovaj zna da ga Ana vara, a Ana otkriva Mikiju i da Davor zna da je baš Miki, njegov najbolji prijatelj, taj preljubnik. Mikija ipak ne prestraši to što je njegova nevjera razotkrivena nego ga razljuti što mu Davor, kao najbolji prijatelj, ništa nije rekao. I to je tek početak. Miki će doznati da ga Davor vara s Mikijevom suprugom Lelom što će Lela negirati, a Miki će to "popušiti" i ostati u tom blaženom uvjerenju do kraja predstave iako je kristalno jasno da Lela laže.

U "Istini" dakle imamo temu stotine puta prožvakanu kroz komedije i tragedije, ali predstavu od potonuća u dosadu najviše spašava Mlikota koji je odličan dok se pokušava izvući iz rupe u koju se sve više i više ukopava dok samog sebe pokušava uvjeriti da je istina ono što nije, te zamuckuje i svako malo ispali na živce.

Mlikota je jedini od glumaca koji je cijelo vrijeme na pozornici i taj nametnuti tempo koji ga umara samo ga čini sve uvjerljivijim dok ga sve više izjedaju sumnje, a on gubi kontrolu nad događajima. Zapravo, ne podsjeća na preljubnika nego na političara koji nije svjestan da se njegova kula od karata odavno raspala, a kada to shvati pokušava se izvući zubima i noktima, izokrećući teze do krajnjih granica sve samo kako ne bi sebi priznao da je ispao budala. Ipak i u toj gluposti djeluje simpatično, kao i ostali likovi koji njime diskretno manipuliraju. Ovdje, doslovce, nema nevinih. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter