Sedam dana u znaku knjiga i lutaka

Sedam dana u znaku knjiga i lutaka

0

Deseti festival dječje knjige Monte Librić održat će se od 24. do 30. travnja 2017. u Puli. Monte Librić će svečano otvoriti gradonačelnik Pule Boris Miletić u ponedjeljak, 24. travnja, u 11 sati u Circolu, a program otvorenja režira Robert Raponja. Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare u Zajednici Talijana gdje su govorili svi akteri ove manifestacije.

Predsjednik pulske Zajednice Talijana Fabrizio Radin kazao je da mu je posebno drago što se već šestu godinu zaredom ova manifestacija održava u Zajednici Talijana, te što je tijekom godina tu ugošćen veliki broj djece ne samo iz pulskih i istarskih škola i vrtića, već i puno šire.

Neutralna lutka

- Talijanski program nije dio hrvatskog programa, već se ti programi odvijaju usporedo, kao jedna cjelina. Liana Diković Fortunato i Tamara Brussich te Marko Voštan i Alessandro Lakoseljac glavni su "krivci" za ovaj dio programa, naglasio je Fabrizio Radin.

Da je Zajednica Talijana sjajan domaćin, potvrdila je i Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića, te kazala da Circolo sada ima novo ruho, gdje će se izvoditi brojne predstave u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku i Robertom Raponjom te njegovim sadašnjim i bivšim studentima, koji će animirati Circolo, pa i čitav grad.

- Lutke će približiti djeci knjigu, na taj će način biti interpretirana literarna djela, a programi će biti u znaku kazališnih formi, lutaka i knjiga, kazala je Ćurković.

Robert Raponja je kazao da ga posebno veseli da tu surađuje sa sadašnjim i bivšim studentima, te da između knjige i lutaka, glume i lutkarstva postoji bliska veza.

- Helena Sablić Tomić, dekanica Umjetničke akademije u Osijeku i sama je vrsna književnica te itekako vezana uz knjigu. Veseli me što će i Puležani s osječkom adresom sudjelovati u tom programu. Odlučili smo se za neutralnu lutku, tako da će biti zanimljivo vidjeti interakciju s najmlađima. Kazališnih programa, predstava i kraće forme neće nedostajati, naglasio je Raponja.

S osječke Akademije dolazi scenografkinja Librića Saša Došen, kao i Stanislav Marijanović, autor ilustracije koja krasi plakat i sve materijale ovogodišnjeg Monte Librića. S Odsjeka za kazališnu umjetnost stižu studenti i profesori koji su osmislili lutkarski Librić. Mnogobrojne kreativne radionice za djecu, kao i one za učitelje i odgajatelje posvećene su ovogodišnjoj temi – lutkama. I u ovom segmentu Monte Librića ističe se Umjetnička akademija u Osijeku i njeni profesori i asistenti Livija Kroflin, Hrvoje Seršić, Katica Šubarić, kao i Puležan s osječkom adresom Nenad Pavlović.

Također Puležanka s osječkom adresom, glumica Petra Blašković, autorica je kazališne priče o ljepoti jednostavnosti, nazvanoj Recikl(art)aža, a osim nje izvodi je i glumac Antonio Jakupčević.

Tamara Brussich, koja je u timu za talijanski program festivala, je napomenula da će ovogodišnji programi biti vrlo raznoliki.

- Ove godine dolaze nagrađivana autorica Anna Vivarelli koja je napisala više od 50 knjiga za djecu i Stefano Bordiglioni, prava zvijezda kad je riječ o dječjim piscima u Italiji. On je ne samo pisac već i poznati autor televizijskih emisija za djecu na RAI 3. Dolaze nam Giulio i Giovanni Settimo s poetičnom kazališnom predstavom "Priča u b-molu". Talijanski program obogaćen je nizom kreativnih radionica na talijanskom jeziku za djecu i učitelje, filmskim programom, kazališnim krokijima. Bit će tu programa za sve dobne uzraste. Naša Puležanka Petra Blašković održavat će radionicu lutkarstva, te radionice i za odgajatelje. Moramo spomenuti sudjelovanje izdavačke kuće Edit sa svojom bogatom ponudom te talijansku izdavačku kuću Nero su bianco, kazala je Brussich.

Emina Popović, glavna organizatorica, govoreći o programima istaknula je da će Mladen Kušec prvi nastupiti na ovogodišnjem Monte Libriću. Za autora koji je s Librićem svih ovih deset godina stvoren je i poseban program: Librić prijatelj.

Priča o pobjedi

- U tradicionalnom programu Piknik s autorom sudjelovat će: Stanislav Marijanović s čudnovatom "jezičnom" slikovnicom "Ribalica", Davor Schunk sa strip romanom "Album Tomica", Nena Lončar s knjigom "Usvojili smo baku i djeda", Margareta Peršić sa slikovnicom "Srce na štapu", Corina Ana Penić s detektivskim romanom "Viktor i tajna družina Gromovi", Vjekoslava Jurdana sa slikovnicom na čakavici "Tončić Petešić", Andrea Petrlik Huseinović s dirljivom autobiografskom slikovnicom "Plavo nebo", te Ivana Adlešić Pervan s knjigom o odrastanju uz zvuke rock'n'rolla "Stepenice do neba", Rosie Kugli s knjigom "Priča o pobjedi", o životnom putu plivačkog prvaka Gordana Kožulja, naglasila je Popović.

Program Libar po našu posvećen je pulskim i istarskim autorima i temama. Ove godine u njemu gostuju Milena Joksimović i Vibor Juhas, autori pop-up slikovnice "Gladijatori", u kojoj je jedan od glavnih likova pulska Arena i Tatjana Pokrajac Papucci s poetskom slikovnicom na čakavici "Iščen bičve".

Autor iz daljine ove je godine Srđan Dragojević, kultni filmski redatelj koji u Pulu dolazi sa slikovnicom "Kakagrad", urnebesno humorističnom pričom o odvikavanju djeteta od pelena.

U programu Knjige papam ove će godine mališanima o svojim iskustvima čitanja i svojoj vezanosti uz knjigu govoriti plivački šampion Gordan Kožulj i poznati umjetnički par: redatelj Dalibor Matanić i glumica Helena Minić Matanić.

- Monte Librić okuplja 60 hrvatskih nakladnika koji u Pulu dolaze sa svojim najnovijim naslovima za djecu. Velik izbor knjiga nadopunjavaju nakladnici iz Italije. Ovogodišnji partner – nakladnik Librića je Školska knjiga koja dolazi, ne samo s knjigama i autorima, već svojim zanimljivim radionicama za djecu, učitelje, odgajatelje i knjižničare, kazala je voditeljica prodaje Tina Zenzerović.

Organizator manifestacije je Sa(n)jam knjige u Istri, suorganizatori su Castropola, Zajednica Talijana Pula, pokrovitelji Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije putem Konvencije potpisane s Talijanskom unijom, Talijanska unija, te tršćansko Narodno sveučilište.

Sutra najava Librića

Monte Librić će biti najavljen u programu koji će sutra u 11 sati započeti na uglu Ciscuttijeve i Flanatičke ulice. Vesela povorka osječkih i pulskih studenata, uz pjesmu, ples i lutkarske kreacije, preko Giardina doći će do Circola. I program najave Librića režira Robert Raponja. (Vanesa BEGIĆ)