Sanjin svijet hipersenzibilnosti i hiperrealnosti

Sanja Švrljuga Milić
Sanja Švrljuga Milić

U subotu, 24. siječnja, u 8 sati i 15 minuta, Labin Art Express i čitav umjetnički svijet ostao je bez ogromne kreativne strasti i energije Sanje Švrljuge, velike umjetnice, briljantne intelektualke te izuzetnog poznavatelja i analitičara suvremene umjetnosti, koja je u Istri i Labinu, u kojem je provela veći dio svog prekratkog života, zauvijek ostavila neizbrisivi trag.

Njena umjetnost bio je njen život i njen svijet, u kome je ruzinavo željezo bilo ljepše od ruže, gdje se ljubav izražavala krikom a ne poljupcem, oštrica noža bila nježnija od guščjeg pera, a krv nije bila crvena nego crna.

Sanjin je svijet bio svijet hipersenzibilnosti i hiperrealnosti, mnogo angažiraniji i bogatiji od za nju bolno banalne svakodnevnice. Zato se 1999. godine i pridružila mesijanskoj L.A.E. misiji da kroz djelotvornu mrežu slika, prizora i spektakala, uhvatimo i povedemo ljude u Podzemni grad XXI.

"Razdoblje informacija u kojem živimo sve više postaje razdobljem dezinformacija, pogrešnih i lažnih informacija, gdje superiorni sustavi pojedinaca vladaju zatupljenom i nekritičnom masom. Svijet sve više postaje mjesto poslušnih suicidalnih zombija, dirigiranih centrima moći...

U takvom otuđenom životnom okruženju zastrašujuće inverzije kojom mašine sve više poprimaju ljudska obilježja, a ljudi postaju poput strojeva, u toj deprimirajućoj viziji novog svijeta, ideja bijega u podzemlje i ponovno stvaranje novog humanijeg poretka jedino je izgledno rješenje...", istaknula je Sanja Švrljuga Milić 2012. godine.

Zbog njene beskompromisnosti, nekonformizma i britkog jezika, mogli ste je samo voljeti ili ne voljeti, a oni malobrojni koji su imali sreće bolje je upoznati znaju kako ne da je bila za pet, nego za deset!

Njenim odlaskom Labin ostaje bez dijela drskosti, inteligencije i avangardnosti koju je ona utjelovljavala.

Kao svaki pravi umjetnik i ona je doslovce živjela umjetnost, a kad to zbog bolesti (čudnovate poput nje same) više nije mogla, odlučila je kako je bolje da se više ne budi.

Zato draga Sanja, SRETNO sanjaj!

L.A.E. XXI

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter