Sandro Vešligaj priredio spektakl za sva osjetila

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Svaki koncertni nastup mladog pulskog pijanista Sandra Vešligaja je pravi spektakl za uši, oči i dušu. Već na školskim nastupima pokazivao je veliki talent, uigranost, uvježbanost te veliku sigurnost i preciznost, što je s vremenom postajalo sve bolje i tehnički savršenije.

Njegovi prsti jednostavno klize klavijaturom, nevjerojatnom spretnošću i vještinom, s posebnim afinitetom za dinamiku u najzahtjevnijim dionicama. Godine obrazovanja s izvrsnim mentorima posebno su razvile njegovu glazbenu odnjegovanost, te scenski nastup, koji je iz koncerta u koncerta sve bolji.

Ovaj mladi pijanist uvijek odabire tehnički zahtjevan repertoar, što je brojna publika koje je u četvrtak navečer ispunila Malu scenu Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula itekako znala prepoznati te nagraditi dugotrajnim aplauzom i pozivom na bis.

Iako u Puli publika na pohodi u velikom broju koncerte klasične glazbe, ovoga puta bila je iznimno brojna, i nadamo se da će se to nastaviti i na ostalim koncertima na kojima će se predstavljati mladi glazbenici u režiji Grada Pule.

Publiku je proveo zanimljivom i bogatom glazbenom šetnjom skladbama velikana svjetske glazbene literature, kao što su Turina ("Sonata-Fantasia), Beethoven ("Sonata op.57 u f-molu") i Skrjabin ("3 etide"), a potonji je odabran u povodu 100. obljetnice smrti.

Kod Beethovena je posebno naglasio lirske, nježnije dionice, na vrlo sugestivan način, a kod Skrjabina je došlo do izražaja veliko tehničko umijeće i sigurnost te preciznost u muziciranju, kao i velika moć koncentracije.

Izvođač je, naime, kao što to čini svaki put, cijeli repertoar odsvirao napamet, pokazavši veliku pripremljenost te moć koncentracije na skladbu.

Sandro Vešligaj rođen je 1991. godine u Puli. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završio je u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova – Pula. Maturirao je na klavirskom, u klasi prof. Biserke Kuhta i teorijskom odjelu. Na riječkom područnom odjelu Muzičke akademije Zagreb diplomirao je klavir-izvođački smjer pod mentorstvom izv. prof. Vladimira Babina.

Sudionik je i dobitnik nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima (HDGPP – 2007., 2011., 2013. (solist), i 2008. i 2011. (komorni sastavi), Mladi virtuozi u Zagrebu 2010, Pianoforte-Poreč 2010., Chopin Golden Ring u Sloveniji 2010., Lions Grand Prix-Rijeka 2011., Premio Marizza Trieste 2013.). Značajan je i nastup u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci povodom obilježavanja 200. obljetnice rođenja F. Chopina 2010. godine. Osim kao solist, često koncertira kao komorni glazbenik i korepetitor. Dobitnik je Oskara znanja za akademsku godinu 2011./12., nagrade za izvrsnost koju dodjeljuje MZOS. Godine 2013. proglašen je najboljim studentom prvostupnikom Muzičke akademije Zagreb, a 2014. također je jedan od magistara generacije. Trenutno pohađa poslijediplomski specijalistički umjetnički studij na Muzičkoj akademiji Zagreb. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter