Sakralno blago kruna je kulturne ponude Fažane

elik interes za sakralnu baštinu Fažane
elik interes za sakralnu baštinu Fažane

Crkveni inventar koji su župljani fažanske župe sv. Kuzme i Damjana sakupljali duže od 400 godina, poput relikvijara, kaleža, slika, zavjetnih darova, izloženo je u Multimedijalnom centru Fažane. To je blago, rekao je na otvorenju izložbe "Umjetničko blago fažanske crkve" u srijedu župnik Ilija Jakovljević, samo dio inventara crkve - drugi se dio može vidjeti u župnoj crkvi sagrađenoj u 15. i dograđivanoj u 17. i 19. stoljeću, a treći je dio na restauraciji.

No, i ovih 50-ak predmeta koji će se u fažanskom MMC-u moći razgledati narednih deset dana, itekako plijeni pažnju, a o vrijednosti u povijesnom, vjerskom i kulturnom smislu svjedoči činjenica da su se organizaciji izložbe, uz župu, posvetile i Turistička zajednica s Melitom Peroković na čelu te Arheološki muzej Istre.

Autorica izložbe je povjesničarka umjetnosti Sunčica Mustač, koja, uz Ondinu Krnjak i Jakovljevića, potpisuje i tekstove u katalogu. Mustač je na otvaranju, pred mnogobrojnim okupljenima, ukratko ispričala burnu i bogatu povijest župe koja se prvi put spominje 1150. , ali je nesumnjivo i starija. Uostalom, građevinski su bum vjerski objekti doživjeli već u 8. stoljeću kada se u Fažani, naselju s kontinuitetom života od antike, gradi niz crkvi poput onih sv. Elizeja, sv. Lovre ili sv. Flora. Tijekom povijesti, Župa je proživljavala sretnije i manje sretna razdoblja, no u Fažani su i u oskudnijim vremenima, kakvo je bilo 18. ili 19. stoljeće, župnici uspijevali osigurati fantastične primjerke sakralne baštine.

- Župnici su u vrijeme neimaštine naručivali crkvene svijećnjake koje bi majstori oblagali tankim slojem štuke i bojali ih zlatnom bojom. Po tome i po broju takvih svijećnjaka Fažana je jedinstvena u Istri, rekla je Mustač. Uz više takvih "lažnih" svijećnjaka, središnje mjesto izložbe zauzima drvena obojana skulptura Bogorodice s Djetetom iz 15. stoljeća, koja se donedavno nalazila u crkvici sv. Marije Karmelske. Uz brojne kaleže, pokaznice ili monstrance, kadionice, navikule, slike, posude za posljednju pomast i druge predmete iz 17., 18. i 19. stoljeća, izloženo je i niz relikvijara s relikvijama svetih Kuzme i Damjana, Vincenta, Antuna, Blažene djevice Marije, Petra i Pavla, Andrije, pa i Svetog Križa.

Od tiskanog materijala valja istaknuti zbirku antifona, odnosno zapise kratkih napjeva iz 1616. kao najstariju knjigu, ili Matičnu knjigu krštenih od 1638. do 1691. godine. Posebnost izložbe, koju je Peroković okarakterizirala kao krunom kulturne ponude Fažane, su i zavjetni darovi, ex voto, odnosno zlatni srebrni nakit kojim su se kitile Fažanke u 19. i 20 stoljeću te ih poklonile Gospi u znak zahvalnosti. Kao gesta zahvale za uspješno putovanje ili povratak kući nakon brodoloma, u župnu je crkvu u 19. stoljeću stigao i drveni model broda.

- Brod se ubraja u fond od preko stotinu maketi brodova od Boke do Istre. Time se Fažana svrstala u bok s Rovinjom u kojem se čuva puno zavjetnih darova, rekla je Mustač.

Izložbu je otvorio biskup u miru Ivan Milovan, a prisustvovali su mu općinska načelnica Ada Damjanac, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, velečasni Milan Mužina, nekoć fažanski župnik, predstavnici AMI-ja i brojni drugi. Na otvorenju je pjevao Župni zbor, a gitaru je svirao Moris Arzenšek. Izložba u MMC-u moći će se razgledati do 26. srpnja, u vremenu od 9 do 10.30 te od 18 do 22 sata, svakodnevno. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter