Sakralna glazba u Vrsaru i Rovinju

Finski zbor Dominante
Finski zbor Dominante

Festival "Musica sacra über die Grenzen und Berge" (Musica Sacra preko granice i gora), koji je dirigent Manfred Linsbauer prije 20 godina pokrenuo s idejom da stanovnici Austrije i susjednih zemalja zajedno stvaraju glazbu, ove godine se po prvi puta održava u Hrvatskoj, točnije u Vrsaru i Rovinju. Zemlje domaćini dosadašnjih izdanja Musice Sacre bile su Austrija, Češka, Slovačka, Italija i Slovenija.

Ovogodišnji festival počeo je 6. lipnja u Austriji te se, zahvaljujući ponajprije tvrtki Maistra, nastavlja u Vrsaru gdje će tijekom trodnevnog programa osam zborova iz Hrvatske, Italije, Austrije, Češke i Finske izvoditi sakralnu i svjetovnu glazbu.

Tako je u crkvi sv. Marije od mora u Vrsaru na programu bio koncert zbora Kantilena iz Češke, a potom je u dvorani Adris u Rovinju održano svečano otvorenje festivala uz koncert svjetski poznatog zbora Dominate iz Finske. Između ostalog, program je bio u znaku obilježavanja 150. godišnjice rođenja Jeana Sibeliusa. Ovaj koncert organiziran je u suradnji s finskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Danas će dio zborova koji sudjeluje na festivalu Musica Sacra održati koncerte u crkvi sv. Marije od mora u 18 sati, dok je glavni dio programa rezerviran za nedjelju kada će zborovi već u jutarnjim satima pjevati na misi, a svečani koncert će se upriličiti u 17 sati u župnoj crkvi sv. Martina u Vrsaru kada će se zborovi predstaviti zasebnim sakralnim djelima te zajedničkim glazbenim programom u sklopu kojeg će izvoditi "Zdravo Marijo" Ivana pl. Zajca, Mozartov "Ave verum" i "Laudate omnes gentes" Gerharda Lagrangea što je ujedno i himna ovog festivala.

Ulaz na sve koncerte je besplatan. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter