S ljubavlju za Valentinovo

S druženja u vodnjanskoj knjižnici
S druženja u vodnjanskoj knjižnici

Literarna udruga Cvitak gostovala je u ponedjeljak navečer u Knjižnici Vodnjan uoči Dana zaljubljenih, a članovi udruge pripremili su književnu večer naslovljenu "S ljubavlju za Valentinovo".

Svoje su stihove, na hrvatskom i talijanskom jeziku, te na čakavici čitali: Dušica Ukota, Ida Ferro Marković, Marija Pacek, Živka Kancijanić, Katica Petreković, Jasna Bulić, Jelica Fiorido i Franjo Leotkai.

Večer puna emocija

Večer u knjižnici punu emocija dodatno su zvucima gitare i svojim stihovima začinili glazbenici, kantautori i pjesnici Vesna i Davor Terzić iz Rovinja.

Autorice su se predstavile raznolikim stihovima, od onih u znaku ljubavi prema voljenoj osobi, ljubavi općenito, ljubavi i boli, radosti, veselju. Neke su autorice pokazale značajan pomak u kvaliteti u odnosu na prethodne nastupe, druge imaju još prostora za napredak, no vidljiva je velika volja i želja kod svih njih za pisanjem koje im znači i više od terapeutske funkcije kanaliziranja osjećaja i ljubavnih odnosa općenito.

Literarna udruga Cvitak djeluje od 2003. godine, a svojim djelovanjem promiče literarno stvaralaštvo i okuplja sve zainteresirane za pisanu riječ, proučavanje, zaštitu i promicanje hrvatske kulturne baštine, kao i kulturne baštine lokalne sredine, organiziranje i poticanje literarnih i stručnih projekata, promocija, izložbi i koncerata, izdavanje knjiga, časopisa, novina i inih publikacija... Dosad je organizirala mnogobrojne nastupe u povodu Valentinova, u sklopu Vodnjanskog ljeta, sudjeluju u Veršima na šterni, surađuju s ostalim istarskim pjesnicima i članice Cvitka redovno prate njihov rad, izmjenjuju iskustva čitanja i pisanja, želeći pjesničku riječ dovesti do svakog.

Nova zbirka u pripremi

U pripremi im je i nova zajednička pjesnička zbirka, a i neke od njegovih članica pripremaju svoje nove zbirke. Jelici Fiorido bio je to prvi nastup s Cvitkom, a nazočne je pozdravila knjižničarka Gianna Delton najavivši idući pjesnički susret u ovome prostoru, književno druženje s Đermanom Vitasovićem za Međunarodni dan žena. Đermano Vitasović piše hrvatskim književnim jezikom, kao i čakavicom svoje rodne Kacane, a višestruko je nagrađeni haiku autor. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter