S knjigom kroz mrak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"S knjigom kroz mrak" - tako glasi službeni moto ovogodišnje manifestacije Noć knjige, koja će se idući četvrtak, 23. travnja, na Svjetski dan knjige i autorskih prava, održati istovremeno u više od tristo knjižara, knjižnica, vrtića i fakulteta diljem Hrvatske. Program Noći knjige, koja je premijerno lansirana lani u travnju, i to s velikim uspjehom, predstavljen je na konferenciji za novinare u zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Pozivu da sudjeluju u Noći knjige kroz tematske tribine, predstavljanja knjiga i razgovore s autorima, odazvalo se 160 narodnih knjižnica, 115 školskih knjižnica, desetak vrtića, osamdesetak knjižara... čak i nekoliko zatvora, kojima je u prošloj Noći knjige donirano dvije tisuće knjiga. Program obuhvaća više od tisuću događaja, počinje od 18 sati i u njemu će, prema izračunu organizatora, sudjelovati šest tisuća profesionalaca koji se u Hrvatskoj bave knjigom. Maskota manifestacije je šišmiš.

- Noć knjige domaći je izvozni proizvod: prihvatili su ga u Sloveniji i Crnoj Gori, rekao je Mišo Nejašmić, predsjednik Hrvatske zajednice nakladnika i knjižara. Kao i prošle godine, i u ovoj će Noći knjige biti obznanjeni rezultati istraživanja tržišta knjiga, koji su već skoro cijelo desetljeće deprimantno niski.

Svečano otvaranje manifestacije bit će u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u četvrtak u podne, kad će početi i javna rasprava o strategiji poticanja čitanja u Hrvatskoj. Pokrovitelj manifestacije je Vlada Republike Hrvatske, a Noć knjige financijski potpomažu ZANA, Ministarstvo kulture i Grad Zagreb. (M. HRGOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter