Rovinj: "Oponašatelj" Ivana Tudeka

Umjesto klasičnog otvorenja - performance (N. O. RADIĆ)
Umjesto klasičnog otvorenja - performance (N. O. RADIĆ)

U Zavičajnom muzeju grada Rovinja otvorena je izložba radova mladog akademskog umjetnika Ivana Tudeka. Mogućnost da izlaže u galerijskom prostoru pripala mu je slijedom lani osvojene Nagrade za mladog umjetnika na Likovnoj koloniji 2013. godine.

Za rovinjsko je samostalno predstavljanje autor izabrao radove pod nazivom "Oponašatelj", a bonus više, dobiven je izostankom klasičnog govora i obrazloženja koje je umjetnik zamijenio svojim kraćim performanceom.

- Oponašatelj je strip bez slike. Izostanak vizualije kakvu podrazumijeva strip nadomješten je tekstom koji stvara dramaturgiju stripovskog gledanja. Tekst zauzima mjesto kojim kritički progovara o samom sebi. Kako bi to postigao, mora se udvostručiti. To ga dovodi do prostora sagledavanja sebe i načina svoje reprezentacije unutar stripovskog diskursa. U Tudekovu stripu, čiji naslov postaje amblematskim za cijeli izložbeni ciklus, dolazi do svojevrsne derogacije autorskoga stila, do otklona od generativnoga, samoreproducirajućega modusa. Situacija je to slična karnevalu o kojemu piše Bahtin kao o duboko pozitivnom načelu gdje dolazi do suprapozicije stvarnosti gdje je sve izvrnuto i moguće. To je situacija u kojoj "konj potkiva gospodara". U Tudekovu stripu oponašatelj "potkiva" samoga autora, zapisala je, između ostalog, u predgovoru pratećeg  kataloga Irena Boćkai.

Ivan Tudek rođen je 1983. godine u Zagrebu, a 2010. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti na nastavničkom odsjeku u klasi izv. prof. Damira Sokića. Radi kao nastavnik Likovne kulture i vodi likovne radionice. Član je HDLU-a Zagreb i HZSU-a.

Ova zanimljiva izložba može se razgledati do 14. kolovoza. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter