Rovinj: Izložba batana i batiéla

Atraktivna izložba na jednoj od najljepših lokacija Rovinja, u dvorištu jedriličarskog kluba Maestral (N. O. R.)
Atraktivna izložba na jednoj od najljepših lokacija Rovinja, u dvorištu jedriličarskog kluba Maestral (N. O. R.)

Uz zvuke folk skupine Batana i miris pečene ribe, s čašom u ruci dobre istarske vinske kapljice, sinoć je otvorena izložba fotografija, skica, slika i nacrta "Rovinjska batana i batiél - tradicija jednog stvaranja". Izložba je postavljena na gradskoj šetnici uz rivu, u dvorištu Jedriličarskog kluba Maestral. To nije slučajno, jer stari su rovinjski brodovi, pače njihove fotografije i slike faznog građenja vraćeni tamo gdje pripadaju- tik uz more i na ovom potezu grada na kojem se u prošlosti nalazilo čak nekoliko brodogradilišta.

Izložba je i vrijedan dokument jer do u detalje priča priču o ponovnom rađanju, ali i uporabi batane, plovila koji je u povijesti prehranjivalo brojne rovinjske obitelji. Batana, je naime, zaslugom članova Eko muzeja "Kuća o batani", 2004. godine, ponovno, i pod vještim rukama kalafata (brodograditelja), doživjela procvat. Te je godine, naime, majstor Francesco Budicin izgradio prvu "novu" batanu. Ostalo je povijest. Danas ih je pod paskom Eko-muzealaca, odnosno kalafata Mladena Takača i brojnih suradnika izgrađeno sedam, odnosno još deset drugih je rekonstruirano.

I treće, možda i najvažnije, jest što je ova izložba donijela i obećanje profesora povijesti Marina Budicina, jednog od tvoraca i inicijatora Muzeja "Kuće o batani", prema kojem će se na isti način, odnosno gradnjom, iz zaborava iščupati još jedno rovinjsko tradicijsko plovilo - batiél, čiji se posljednji primjerak, u rovinjskoj luci talasao, sada već daleke 1958. godine. Naime, upravo i kako saznajemo na izložbi, posljednji batiél imena "Cinque fratelli" bio je dug deset a širok 2,6 metara i pripadao je Pietru Roccu.

Zanimljiv je i povod izložbe: svečana proslava 29. edicije jedriličarske regate Rovinj - Pesaro - Rovinj, prepoznatljive i pod nazivom "Na ruti starih trabakula". Riječ je o regati koja gotovo puna tri desetljeća, bez prekida, spaja dvije obale Jadrana i dva grada prijatelja. Izložbu pripremili članovi Eko muzeja Kuća o batani, u sklopu međunarodnog projekta "Adriamuse". Uz veliki broj Rovinjca, i članova Udruge batana, otvorenju su prisustvovali su i članovi jedriličarskih posada s obje strane obala, mnogi pjesmom i izložbom privučeni gosti Rovinja kao i visoke delegacije dvaju gradova povratima. (Napisala i snimila: Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter