Rovinj: "Horizonti" Francesca Stefaninija


U Zavičajnom muzeju grada Rovinja preksinoć je otvorena samostalna izložba talijanskog autora i galerista Francesca Stefaninija iz Trevisa.

Podatak da je umjetnik i galerista, vrijedan je u kontekstu buduće suradnje dvaju gradova - Rovinja i Trevisa, i moguće razmjene izložbi i gostovanja umjetnika o, čemu je, kao o odličnoj ideji, između ostalog bilo govora prilikom otvorenja izložbe. No, koliko će inicijativa zaživjeti i pasti na plodno tlo, kao i uvijek, najbolje će pokazati vrijeme.

Prolazak kroz trenutak

Franceso Stefanini predstavio se izložbom slika "Horizonti" rađenih tehnikom ulja na platnu. Riječ je o jedanaest koloritnih i apstraktnih motiva za koje je likovna kritičarka Alessandra Santini, u predgovoru kataloga napisala da su minimalna i pulsirajuća.

- Prsteni treptave i neopipljive istine svjetla koje prodire kroz boje koje igraju sasvim drugu ulogu: zastori od granja, pokretno lišće kroz koji prolaze strani vjetrovi, noćna tama koja nije još oskrnavljena umjetnim svijetlima", zapisala je Santin, dodavši i da umjetnik u svojim djelima prolazi kroz trenutak, bez namjere da ga pokuša zadržati.

- Dakle, zavodi ga priznajući nemogućnost da ide dalje od toga. Odnos umjetnik/vizija prirode predstavlja nešto osjetljivo i intimno. Radi se o filtriranim osvjetljenjima i laganim zvjezdanim bljeskovima, o dijelovima beskraja koje iz maglovitosti i procjeđivanja, ali ne van nego unutra granica djela, izvlače kraj ljudskosti. Stefanini pokazuje granicu i prelazi je. Suprotstavljajući prostor i vrijeme ne aludira, već izlaže prag koji se ne može prelaziti, govori o autorovim djelima Alessandra Santin.

Izlagao diljem svijeta

Inače, Stefanini je manje poznat autor likovnoj publici Rovinja, pa valja istaknuti da je studirao je na pedagoškoj umjetničkoj akademiji u Firenci te izlagao u brojnim europskim gradovima, pa čak i u New Yorku. Pozvan je i na smotru "Memorie e attese" pri venecijanskom biennalu 1995. godine, i na smotru suvremenih umjetnika zemljaka Marka Pola u Pekingu.

Tijekom 2000. godine radio je za Muzej moderne umjetnosti u Shirakawi u Japanu, izlagao u Tokiju, Osaki, Kyotu… Jedan je od autora s 12. Bijenala arhitekture u Veneciji, a ove je godine imao i samostalnu izložbu u galeriji Rosemarie Basi u Remagenu.

Izložba "Horizonti" može se pogledati do 10. listopada. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter