Rovinj: Dalijeve grafike prvi put u Hrvatskoj

Ana Kunstelj, Nataša Mrkonjić i Marija Smolica
Ana Kunstelj, Nataša Mrkonjić i Marija Smolica

Izložba grafika jednog od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća Salvadora Dalija otvara se sutra u 18 sati u Zavičajnom muzeju grada Rovinja. Tim je povodom održana konferencija za novinare, na kojoj nam je i potvrđeno da je riječ o prvom Dalijevom predstavljanju grafika u Hrvatskoj.

- Riječ je doista o top izložbi, ne samo Zavičajnog muzeja Rovinja koji ove godine slavi i 60 godina postojanja, nego i šire, rekla je ravnateljica Muzeja, prof. Marija Smolica te dodala da će predstavljanje grafika iz Dalijeva dva najopsežnija opusa "Biblija Sacra" i "Božanstvena komedija" potrajati punih šest mjeseci, konkretno do 5. listopada.

Više podataka o samoj izložbi podastrla je kustosica izložbe Ana Kunstelj, suradnica galerije "Deva Puri" iz Bleda, iz koje su i pristigle vrijedne Dalijeve grafike.

- Salvador Dali za sobom je ostavio veliki trag na mnogim područjima umjetnosti i njegovi se radovi danas nalaze u europskim i američkim muzejima diljem svijeta. No, ova izložba, koja se otvara sutra u Rovinju, bit će prigoda doživjeti autora u nešto manje poznatom svijet(l)u, kada se i sam Dali želio predstaviti kao klasičan umjetnik. Sama izložba ima i specifičan edukativan karakter, jer se kroz grafike posjetitelj upoznaje sa sadržajem Biblije i Danteove "Božanstvene komedije", a zbog tehnike koju je umjetnik upotrijebio ovi radovi zauzimaju i posebno mjesto u Dalijevom stvaralaštvu, kaže kustosica izložbe Ana Kunstelj te dodaje da postavku čini izbor Dalijevih grafika iz opusa "Božanstvene komedije" iz 1964. godine te grafika iz opusa "Biblije Sacre" iz 1967. godine te jedna potpuna dekompozicija drvoreza "Božanstvene komedije". Također, publika će imati prilike vidjeti i repliku iznimno poznatih Dalijevih usnica i repliku sobe Mae West.

No, zbog obimnosti samih izložaka, ali i skučenosti prostora, doznajemo i da će na otvorenju najveće Dalijeve izložbe grafika "Biblija Sacra" biti predstavljeno tridesetak grafika, odnosno da će s 1. kolovoza izložba biti nadopunjena i s ostalim grafikama, dok će "Božanstvena komedija" sa stotinjak grafika u cijelosti biti izložena. Valja istaknuti i da je ovako obimna izložba prije Rovinja bila postavljena samo u Mariboru, Beogradu, New Yorku i na Bledu.

- Usprkos atraktivnosti izložbe koju organizira slovenska galerija "Deva Puri" u suradnji s rovinjskim muzejom, vjerujem da će u narednih mjeseci svi ljubitelji umjetnosti doći na svoje i imati  prigode doći u Rovinj i razgledati je, svakodnevno izuzev ponedjeljka, u terminima od 10 do 14 i 18 do 22 sata.

Cijene ulaznice za odrasle iznosi 40 kuna, za umirovljenike, studente i srednjoškolce 35, osnovce 25 kuna dok je za djecu do 10 godina ulaz besplatan. Muzej je također uz nadoplatu osigurao i grupno vodstvo, odnosno individualno po želji posjetitelja, pojasnila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Rovinj, Marija Smolica. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter